Bozdağ: Olimpiyat Ateşini Yakan Fethullah Hocaefendi'ye Sonsuz Teşekkürler

'İnsanlık El Ele Bayram O Bayram' sloganıyla bu yıl 10.'su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'de bulunan çocuklar Antalyalılara unutamayacakları bir gece yaşattı.

Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'nda gerçekleştirilen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları il etkinliğini yaklaşık 40 bin kişi izledi. Gecede konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, olimpiyat ateşini yakan, bu yolu ve fikri veren muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi 'ye Antalya 'dan teşekkür etti. İlki 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, muhteşem bir organizasyona dönüştü. Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na 135 ülkeden bin 500 finalist katıldı.

'İnsanlık El Ele Bayram O Bayram' sloganıyla gerçekleştirilen olimpiyatların Antalya etkinliğine ise 21 farklı ülkeden 73 çocuk katıldı.

Gündüz saatlerinde Antalya'yı gezen ve çeşitli ziyaretler gerçekleştiren öğrenciler akşam da Antalyalılarla buluştu. Türkçe sevdalısı öğrenciler Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'ndaki programda 17 şarkı, 3 folklor gösterisi, 2 şiir olmak üzere toplam 22 kez sahneye çıktı. Antalya 'da düzenlenen olimpiyat gecesinin sunuculuğunu ise İlker Gültekin ile Mozambikli Shakira Issofo gerçekleştirdi. Üç yıl önce Türkçe Olimpiyatları 'na ilk defa katılan Mozambikli Shakira birde canlı olarak Antalyalılara Sezen Aksu 'dan 'Geri Dön ' şarkısını söyledi.

Gecede önceki gün hakkın rahmetine kavuşan usta şair Abdurrahim Karakoç 'da unutulmadı. Azeri Gaffar Samilov, Karakoç 'un 'mihriban ' şarkısını Antalyalılara canlı olarak söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Stadyumu 'nda düzenlenen etkinliği yaklaşık 40 bine yakın Antalyalı izledi. Ayrıca stadyuma sığmayan 3-4 bine yakın seyirci ise dışarıya kurulan sinevizyonda gösterileri izleme imkanı buldu.

ANTALYA 'DAN FETHHULAH GÜLEN 'E TEŞEKKÜR

Olimpiyatların Antalya etkinliğine katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, küheylanların hizmet için oradan oraya koştuğunu, önden giden atlıları herkesin çok iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Olimpiyatları bu seviyeye getirenlerin yurt dışına gezmeye ya da para kazanmaya gitmeyen insanlar olduğunu açıklayan Bozdağ, “Bu iş aşkla sevdayla ölmeye gidenlerin eseridir. Onun için bu eserde emeği geçen bütün öğretmenleri bütün ter akıtan insanları Türkiye 'den destek olan herkesi de gönülden kutluyorum.” dedi.

“Bu aşkınız hiç ama hiç ölmesin” diyen Bozdağ, bu ateşin135 ülkeyi aydınlattığı gibi bütün dünyaya da hakim olacağını aktardı. Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi 'nin yıllar önce 'Bu organizasyonlar gün gelecek stadyumlara kapalı alanlara sığmayacak ve dar gelecek ' sözünü hatırlatan Bekir Bozdağ, bu vizyonu ortaya koyanın Gülen olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “O zaman belki olur mu? Öyle işler deniyordu. İlk başta neler oldu neler yapıldı herkes bilir. Bu ateşi yakan bu yolu açan bu fikri veren ve destek olan Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'ye Antalya 'dan gönül dolusu sevgiler saygılar gönderiyorum. Türkçemizi dünyaya tanıtan insanlar yetiştirdiği için.” Antalya 'da muhteşem bir gece yaşattıkları için olimpiyat çocuklarına da teşekkür eden Bozdağ, çocukların ne kadar unutulan değerleri, hazineleri kendilerine hatırlattığını vurguladı. Bu muhteşem tablonun da çok önemli mesajları olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Farklı dillerin, kültürlerin renklerin nasıl bir arada muhteşem bir birlik güzellik oluşturduğunun en güzel fotoğrafını hepimize sundular. Bu güzel köprüleri kuran Türkiye 'yi uzakları yakın kılan görünür görünmez bütün kahramanlara teşekkür etmek istiyorum. Bir dünya aranıyorsa yapılması gereken belli dilleri dinleri vuruşturmak değil onları buluşturmaktır.”

Antalya 'daki Türkçe Olimpiyatları 'na katılan protokolün görüşleri ise şu şekilde:Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, olimpiyat gecesinde muhteşem bir görüntü ve heyecan olduğunu vurguladı. Türk milletinin çok duygusal bir millet olduğunu açıklayan Vali Altıparmak, “Bu çocuklar bizi can damarımızdan vuruyorlar. Çocuklar sizlerde gördünüz bizim unutmaya yüz tutmuş değerlerimizi dünyanın dört bucağında yaşıyor ve yaşatıyorlar. Binlerce çocuk ana dilimizi öreniyor ve öğretiyor.” diye konuştu.

Vali Altıparmak, olimpiyatların felsefesini ortaya koyan başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

Rektör İsrafil Kurtcephe, Türkçe 'nin barış elçisi çocuklarını Antalya 'da ve üniversitelerinde ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti.

Antalya adına tarihe geçecek çok özel bir gece olduğunu vurgulayan Kurtcephe, “Dilimizin barış elçisi olarak dünyanın her yerinden bizim gönlümüzü şenlendirmek üzere buraya gelen gencecik rengi farklı olsa da bizim dilimizi konuşan ve sahiplenen ve bizimle ilgili her türlü bilgiye sahip çocukları aramızda görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Rektör Kurtcephe, ayrıca olimpiyatlarda emeği geçen herkese de çok teşekkür etti.