Dursun Göktaş'tan İşadamlarına Eleştiri

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş, işadamlarının henüz yeni Türk Ticaret Kanunu'na hazır olmadıklarını belirterek, yükün yine mali müşavirlere ve avukatlara kalacağını söyledi.

Dursun Göktaş'tan İşadamlarına Eleştiri
Mersin SMMMO Başkanı Dursun Göktaş , İHA muhabirine yaptığı açıklamada , 1 Temmuz 2012 ' de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu ile yapılan değişiklikler ve düzenlemeler hakkında bilgi verdi . Türk Ticaret Kanunu ' nun , yeni dönemde Şirketler Hukuku ' nun yanında ticari alanda birçok kapsamlı değişiklik ve düzenleme getirdiğine dikkat çeken Göktaş , mevcut kanunun 1950 ' li yılların sonlarında yürürlüğe girdiğini , o günden bugüne gerek teknoloji gerek dünyadaki ticaret şartları , ilişkileri ve şekillerinin çok değiştiğini kaydetti .

Türkiye ' nin de bu değişime ayak uydurabilmesi için Ticaret Kanunu ' nu uygun hale getirmesi gerektiğine işaret eden Göktaş , “Eğer dünya liginde oynayacaksak , kanunumuzu da dünya ligi standartlarına , normlarına uygun hale getirmemiz gerekiyordu . Bu anlamda , biz bu kanunu doğru ve olumlu buluyoruz” dedi .

Yeni kanunla getirilen değişikliklerle ilgili de bilgi veren Göktaş , yeni dönemde artık bir ortakla da anonim şirket kurulabileceğini , Anonim şirkette en az sermaye tutarının 50 bin lira olacağını aktararak , “Şirketler artık elektronik ortamda yönetim kurulu toplantıları , genel kurul yapacaklar . Yani ortakların ille de bu toplantılarda bulunmaları gerekmiyor . Ayrıca hızlı karar alınabilmesi için böyle bir uygulama getirildi” diye konuştu .

Kanunda şeffaflık ve kurumsallaşma adına da önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Göktaş , şeffaflık açısından her şirketin bir web sitesi olacağının altını çizdi . Özellikle tüccarlara seslenen Göktaş , bugün artık web sitesi kurmanın öyle zor ve pahalı bir iş olmadığını , küçük bir kafeteryanın bile web sitesi bulunduğunu vurgulayarak , “Orada finansal tablolarından tutun şirketin sahipleri kim , müdürü kim hepsi yer alacak . Çünkü buraya mal satanların , buraya yatırım yapacakların bu şirketin ne olduğunu da bilmeleri gerekiyor . Bu açıdan önemli” ifadelerini kullandı .

“ŞİRKETE BORÇLANMAMAYA UYMAYANLARA PARA CEZASI VAR” Kanunla getirilen ortakların şirkete borçlanmaması yönündeki düzenlemenin en çok eleştiri alan konu olduğuna işaret eden Göktaş , şirketin bir kurum olduğunu vurgulayarak , özellikle aile şirketlerinde şirket parasının özel şahsi harcamalar için kullanıldığını , bunun artık terk edilmesi gerektiğini dile getirdi . Limitet ve anonim şirketlere böyle bir düzenleme getirildiği bilgisini veren Göktaş , düzenlemeye uymayanlara 300 gün tutarında adli para cezası uygulanacağını bildirdi . Adli para cezasının da günlük en az 20 lira , en fazla 100 lira olacağına dikkat çeken Göktaş , borçlanmayla ilgili yanlış anlaşılan bir başka konunun ise iş yapılan yerden ortak veya yakınlarının alışveriş yapamayacakları , yaptıkları takdirde ceza alacakları görüşü olduğunu anlattı . Bu görüşe katılmadığını ifade eden Göktaş , “Bu işin hukukçuları , uzmanları da benim söylediklerimi teyit ediyorlar . Örneğin , ben bir malı 5 taksitte bin liraya satıyorum , eğer ortak veya üçüncü dereceye kadar yakını da aynı şartlarda 5 taksitle ve bin liraya alıyorsa , onun bu borçlanmayla hiçbir alakası yok . Ama ben tatile gitmişim , tatil parasını şirketten ödüyorum veya eşim gelmiş çarşıya alışverişe gidecek şirketin kasasından ödüyorum . Bu tür borçlanmalar yasak . Bu da güzel bir uygulama . Yani herkes özel parası ile şirketin sermayesini ayırsın” ifadelerini kullandı .

Şirket kurulması ile ilgili önemli kolaylıklar , haksız rekabetle ilgili cezai şartlar , kapıdan satışlarda para ve hapis cezaları getirildiğini anlatan Göktaş , şöyle devam etti : “Ayrıca , ' kes hızını ağlatma el kızını ' gibi kamyon , minibüs yazıları da Türk Ticaret Kanunu ' nda yasaklanıyor . Toplu taşıma yolcu biletleri ile ilgili firmalara yükümlülükler getiriliyor . Ulaşım aracı bilette yazan saatten önce hareket ediyorsa veya biletinizde yazan koltuk numarası yerine başka bir koltuğa oturtuluyorsanız biletin üç katı kadar da bu firmalar tazminat ödeyecekler . Bütün bunlar da güzel uygulamalar . ” Şirketlerin kullandıkları belgeler üzerinde çok ayrıntılı bilgilerin yer almasını ise eleştiren Göktaş , bunun biraz sadeleştirilmesi gerektiğini belirtti .

Göktaş , kanundaki diğer değişiklikleri de şöyle sıraladı : “Murakıplar okuryazar bile olmadan şirketi denetleme ile görevlendiriliyorlardı . Muhasebe , vergi , sosyal güvenlik veya ticaret kanunu hakkında hiç bilgileri yoktu . Murakıplık 1 Ocak 2013 ' ten itibaren kalkacak , onun yerine bağımsız denetçilik getirilecek . Mali müşavir ve yeminli mali müşavirler veya bunların kurdukları bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenme geldi . Ayrıca , Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri şirketleri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olup olmadığı konusunda denetleyebilecek . Gayrimenkul veya diğer ayni mal olarak sermaye koyacaksa , değer tespiti yapılan gayrimenkul ise tapu sicilinde , araçsa trafikte , diğer marka , patentse özel sicillerde şirket adına yaptırılmak zorunluluğu getiriliyor . Bunu da Ticaret Sicil Müdürlükleri takip edecek . ” “İŞADAMLARI VE TÜCCARLAR HENÜZ HAZIR DEĞİL” Yeni kanunun öğrenilmesi konusunda işadamlarını ve tüccarları eleştiren Göktaş , kanunun geçen yıl Şubat ayında yayınlandığını anımsatarak , o tarihten bu yana SMMMO olarak Ticaret Odası ' nın davetlisi olarak Tarsus ' tan Anamur ' a kadar giderek kanunu anlattıklarını söyledi .

Göktaş , “Tüccarlara ve iş adamlarına seslenmek istiyorum ; gittiğimiz toplantılara gerekli katılım olmuyor . Oysa kendileri için çok önemli . Değişiklikleri kulaktan dolma değil , gelip bu işin uzmanlarından dinleyip ona göre şirketleriyle ilgili gelecekte karar vermeleri gerekiyor . Ben onları biraz hazır görmüyorum . ' Nasıl olsa benim mali müşavirim var , avukatım var , onlar öğrenip bana söyler ' mantığı yanlış . İşi yapan kişilerin de genel çerçeveyi bilmesi lazım . Onun için işadamlarını şu an ben hazır görmüyorum . Çünkü gelip öğrenmiyorlar , yine yük mali müşavirlere ve avukatlara kalacak gibi gözüküyor” dedi .

Kaynak: İHA