Kazak-Macar İş Forumu Sonunda 11 Anlaşma İmzalandı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Kazak-Macar İş Forumu’nda iki ülke arasından 11 anlaşma imzalandı.

Kazak-Macar İş Forumu Sonunda 11 Anlaşma İmzalandı
Kazakistan’a resmi ziyaretle gelen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile görüştü. Görüşmeden sonra ikili, Kazak-Macar Hükümetlerarası üçüncü oturumuna başkanlık etti. Toplantıda ikili işbirliğinin artırılması, yeni işbirliği alanlarının belirlenmesi ve mevcut durumun geniş bir yelpazede değerlendirme imkanı bulan taraflar, işbirliği konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Daha sonra Kazak-Macar İş Forumu düzenlemdi. Forumda konuşan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, iki ülke arsındaki ticaret hacminin artırılması için gerekli dinamikler olduğunu ve bu tür forumların da yeni ortaklıklar kurulması için iyi bir zemin olduğunu kaydetti.

Kazakistan’ın Orta Asya’da ülkesinin en büyük ortağı olduğunu dile getiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macar hükümetinin doğu ile olan ticaretini geliştirmek istediğini ve Kazakistan’ın bunda önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Forum sonunda Kazakistan Maliye Bakanlığı ile Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı, Kazakistan Sağlık Bakanlığı ile Macaristan Ulusal Kaynaklar Bakanlığı, Kazakistan Ulusal İhracat ile Yatırım Şirketi KAZNEX INVEST ve Macar Yatırım ve Ticaret Şirketi (HİTA) ile Kazakistan ve Macar Demiryolları arasında işbirliği protokolleri imzalandı.Toplam 11 protokolün imzalandığı tören sonunda konuşan Macar Başbakan, Kazakistan ile başta tarım sektörü olmak üzere inşaat ve diğer alanlarda da işbirliğine hazır olduklarını, Kazakistan’ın kalkınması adına yeni teknolojileri bu ülkeye getirmekten gurur duyacaklarını söyledi.

Kazakistan, Bağımsız Devletler Topluluğu içerisinde Macaristan’ın üçüncü büyük ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2011 yılı verilerine göre 272 milyon dolar olarak gerçekleşti .