Dubai’deki Doğu Karadeniz Heyeti İnovasyon Merkezi’ni İnceledi

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Turizm Potansiyelinin Uluslararası Düzeyde Etkin Tanıtımı’ projesi kapsamında Arabian Travel Market Dubai 2012 Fuarı’na katılmak için Dubai’ye giden heyet, Dubai Internet City’i ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Dubai’deki Doğu Karadeniz Heyeti İnovasyon Merkezi’ni İnceledi
Başkanlığını Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın yaptığı heyet, Microsoft, Dell, Intel, IBM, Canon, General Electric, Cisco ve 3M gibi uluslararası şirketlerin bünyesinde faaliyet gösterdiği Dubai İnternet City’de 3M İnovasyon Merkezi’nde incelemelerde bulundu. İnovasyon Merkezi Koordinatörü Leila Zayat, heyete, 3M firması ve inovasyon merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gelişen ve değişen dünyada teknolojiyi elinde tutan devletlerin, gelişmiş ve Dünya’da söz sahibi devletler olduğunu kaydeden Vali Dr. Recep Kızılcık, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde inovasyon merkezleri oluşturmak istediklerini söyledi.

Bölgemizde inovasyon merkezi kurmak adına yurt dışındaki merkezleri incelediklerini belirten Vali Kızılcık, Dubai Internet City ziyaretinin çok yararlı geçtiğini kaydetti.

Yurtdışına yapılan bütün gezilerde kamu ve sivil toplum temsilcileri yanı sıra mutlaka bölge işadamlarının da gezilere dahil edildiğini, bölge tanıtımı, ikili işbirlikleri, tecrübe paylaşımı, uluslararası ağlar oluşturmanın yanı sıra mutlaka bölgenin ihracat potansiyelinin artırılmasının da hedeflendiğini kaydeden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise “Şimdiye kadar yapılan ziyaretlerden büyük kazanımlar elde edilmiş ve kısa sürede bu tür programların bölgemize çok olumlu yansımaları olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle geçen yıl Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden bölgemize gelen ziyaretçi sayısının yüzde 40 oranında artış göstermesi, Arap işadamlarının bölgeyi yatırım gündemlerine alması ve ilk etapta beş yıldızlı bir otel yatırımı planlamaları, Çin’den bölgemize ilk defa turlar düzenlenmesi ve bunların artarak devam etmesi, geçen yıl su ürünleri ihracatında yüzde 20’nin üzerinde bir ihracat artışı sağlanması ve işadamlarının önemli iş bağlantıları kurmaları bu tür inceleme ve işbirliği gezilerinin bölgemize ne tür somut katkılar sağladığını ortaya koymaktadır” dedi.

Genel Sekreter Kaldırım, Dubai Internet City ziyaretinin de Doğu Karadeniz Bölgesi’ne kazandırmayı planladıkları inovasyon merkezini oluşturma adına yararla geçtiğini de sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA