Dumanlı: Türkçe Olimpiyatları'nın Varlığı Bile Başlı Başına Ülkenin Başarısıdır

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Türkçe Olimpiyatları’nda 10. Yılın olmasının başlı başına bir başarı olduğunu söyledi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın açılışına katılan Ekrem Dumanlı, “Hayatınızda güzel bir iş başarırsınız 10 yıl boyunca katlayarak bu işi sürdürmek çok zordur. Ancak Türkçe Olimpiyatları’nda bu zor başarıldı. İlk yıllarda bir hayal gibiydi. Ancak giderek artarak, büyüyerek, gelişerek devam etti. İlk zamanlarda çok küçük programlardı. Fakat şu anda organizasyon muhteşem hale geldi. Bunu kutlamak lazım. Dünyada birçok organizasyon var. Toplumları bu kadar kaynaştıran kültürleri kaynaştıran insan sevgisini merkeze alan kendi kültürümüzü tanıtan başka programlar bulmak çok zor. Şu programın varlığı bile başlı başına bu ülkenin başarısıdır.” dedi.

Türk Kolejleri’nde okuyan öğrencilerin şu anda belli konumlara yükseldiğine dikkat çeken Ekrem Dumanlı, “10 yıl önce bir ülkeye gidildiğinde Türkçe konuşan öğrenciler çok azdı. Şu anda bir yere devlet adamları ile giderseniz karşısında Türkçe konuşan devlet adamları, medya ile giderseniz yine Türkçe konuşan gazetecilerle karşılaşıyorsunuz. Bu kişilerin Türk okullarından mezun olduğunu görüyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Türkçe Olimpiyatları tertip komitesinde yer alan Ekrem Dumanlı, “Olimpiyatlarda 10 yıl sonra nasıl bir durum ortaya çıkar” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Her halde rahat bir dilden biliyorsunuz biz dili hem lisan hem de kalp anlamında kullanıyoruz. Aynı ruhları hisseden çok sayıda insana rastlayacağız. Bu kişilerin kimisi sanatçı, kimisi akademisyen, kimisi bilim adamı olacak. Şimdiden görülen 10 yıl sonra muhteşem müjdeler barındırıyor. Bütün insanlık alemi için hayırlı olur.”