Buğdayda Fiyat Beklentisi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, bu yıl buğday fiyatının en az 80 kuruş olması gerektiğini bildirdi.

Buğdayda Fiyat Beklentisi
Yeter, yaptığı açıklamada, buğday hasadına Karataş ilçesinin bazı köylerinde başlandığını belirterek, "Ülkemizin toplam buğday üretiminin yüzde 6-7’si gibi önemli bir miktarını karşılayan Adana, ilk hasadı gerçekleştiren il olması nedeniyle buğday piyasasına yön verme ve fiyat oluşturma bakımından önemli bir işlev görmektedir" dedi.

Buğday hasadına başlanmış olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından "Müdahale Alım Fiyatları"nın açıklanmadığını kaydeden Yeter, "Bu yıl Adana’da ve ülke genelinde hava koşullarının ve yağışların düzensizliği nedeniyle verimde düşüş olacak ancak ekim alanı artışından dolayı bu yıl dekara 20 milyon ton dolayında buğday rekoltesi beklenmektedir. Başta gübre ve mazot olmak üzere girdi fiyatları hızla artarken ürün fiyatlarının aynı oranda yükselmemesi nedeniyle üreticiler çok zor koşullarda ve her yıl bir önceki yıldan daha kötü vaziyette üretim yapmak zorunda kalmaktadır" diye konuştu.

Buğdayın dekara üretim maliyetinin 10 yıl önce 2002 -2003 üretim sezonunda 90-100 TL iken 2011-2012 üretim sezonunda 275 TL, buğday fiyatı 2003 yılında 39 Krş iken 2011'de 50-55 Krş olduğunu belirten Yeter, şunları kaydetti: "Buğday üretim maliyeti 10 yıl öncesine göre yüzde 200 artarken, fiyat yüzde 40 arttı. Geçen yıla göre bu yıl verimde düşme yaşanacağından oluşacak fiyat daha da önem kazanmaktadır. Bugün için verilen kg başına 5 kuruşluk destek primi eklense dahi çiftçinin 10 yıl öncesine göre kaybı yüzde 100'den fazladır. Maliyetlerde en büyük paya sahip gübrede yüzde 18 olan KDV ve mazottaki KDV ve ÖTV oranları düşürülmelidir. Çiftçinin gübre ve mazota ödediği KDV ve ÖTV verilen 5 kuruşluk desteklemenin kat ve kat üzerindedir. Üretim yapan çiftçi gübreye yüzde 18 KDV, mazota KDV ÖTV öderken parmağına pırlanta takan, denizde yatıyla sefa süren 0 KDV ve ÖTV ödemektedir. Bu yıl buğday fiyatı en az 80 kuruş olmalıdır ki buğday üreticisi verdiği emeğinin karşılığını alsın, kg başına 5 kuruşluk desteği de göz önüne alır isek Bakanlığın açıklayacağı fiyat minimum 75 kuruş olmalıdır. "
Kaynak: İHA