'Ahiler Osmanlı'nın İstihbarat Kaynağıydı'

Tarihçi Erhan Yıldızalp, Ahilerin Osmanlı döneminde önemli bir istihbarat kaynağı olduğunu belirterek, "Ahiler, İstanbul hakkında bize bilgi veriyordu.

'Ahiler Osmanlı'nın İstihbarat Kaynağıydı'
Zaferin kazanılmasında ahilerin payı büyüktü" dedi.

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu, 559. yıldönümü kutlanan İstanbul'un fethini bir kez daha hatırladı. Tayyare Kültür Merkezi'ndeki organizasyonun ilk bölümünde AK Parti Bursa eski Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Necip Fazıl Kısakürek'e ait 'Canım İstanbul' şiirini okudu. Ardından söz alan tarihçi Erhan Yıldızalp, Osmanlı'nın Anadolu'ya yerleşmesinde ahi teşkilatının istihbaratının önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Yıldızalp, "Osmanlı'nın Avrupa'ya geçişinde yine ahilerin önderliği olmuştur. İstanbul'un Anadolu yakası fethinde yapılan Orhangazi Barış Antlaşması, Merdivenköy'deki imparatorun köşkü Osmanlılara geçti. Orası ahi dergahı yapıldı. Ama buraya yerleşen ahilerin görevi İstanbul Kalesi'ni gözetlemekti. Bilgi toplamaktı. Şeyhlerine 'gözcü baba' denmekteydi. Daha sonra bu dergahlar çoğaltıldı. 1402 yılındaki Ankara Savaşı bozgununu fark eden İmparator 2. Manuel bu yerleri mahvetti. Buradaki şeyhleri öldürttü" diye konuştu.

"OSMANLI, İSTANBUL'UN FETHİ İÇİN 124 YIL UĞRAŞTI"
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u fethetmek için 124 yıl uğraştığını kaydeden Yıldızalp, "İstanbul'un fethinin zemininin hazırlanması uzun sürdü. 124 yıl sonra İstanbul fethedildi. Ancak bu 124 yıl kolay geçmedi. 1386 yılında Birinci Murad babasının fethettiği Anadolu yakasından ilerleyerek İstanbul Kalesi'nin etrafını çevirdi. 1389 yılında 1. Beyazıd Anadoluhisarı'nı yaptırarak bu çevirme devam etti. Bizans, 1402 yılındaki Ankara Savaşı'nda Osmanlı'nın zaafa uğramasından faydalanarak Anadolu yakasında fethedilen yerleri geri aldı. 6 Nisan 1953 günü Sultan 2. Mehmed'in İstanbul'u fethetmek için başlattığı mücadele 29 Mayıs 21453 günü zaferle sonuçlandı" şeklinde konuştu.

Yıldızalp, İstanbul'un fethinde sadece askerler ve kumandanlar değil, devlet adamları ve ulemanın hep birlikte hareket ederek canları ve kanları pahasına mücadele ettiğini söyledi.

Konferansta tarihçi Orhan Serinçay da İstanbul'un fethi hakkında açıklamalarda bulundu .
Kaynak: İHA