Adalet Bakanlığı: Turhan Çömez'le İlgili Bir Dizi Yazışma Nedeniyle Süreç Uzadı

Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında aranan Turhan Çömez'in yurt dışından getirilmesine ilişkin bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu sebebiyle sürecin uzadığını bildirdi.

Bakanlık, Turan Çömez hakkında kırmızı bülten çıkartılmadığını belirten haberler üzerine açıklama yaptı. Kırmızı bülten tanzim edilmesi için İnterpol Genel Sekreterliği'nden talepte bulunma yetkisinin adli mercilere ait olduğunun dile getirildiği açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın resen harekete geçerek doğrudan kırmızı bülten talebinde bulunma yetkisinin bulunmadığı belirtildi.

Adalet Bakanlığı'nın, savcılık yahut mahkemelerce düzenlenen kırmızı bülten talep evrakını gerekli incelemeleri yaptıktan sonra İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderilmek üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ilettiğinin dile getirildiği açıklamada, 8 Ekim 2009 tarihli yazı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 17 Eylül 2009 tarihli yazısına atfen, Turhan Çömez’in 7 Haziran 2008 tarihinde yurt dışına çıkış yaptığı belirtilerek aranıp aranmadığının ve aranmakta ise olayı kısaca izah eden bir dosya, inceleme tutanağı ve tutuklama veya yakalama müzekkeresinden bir örneğin gönderilmesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istendiği aktarıldı.

KIRMIZI BÜLTEN EVRAKI EMNİYETE GÖNDERİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Aralık 2009 tarihli yazısı ekindeki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 23 Kasım 2009 tarihli yazısında sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesine gerek görülmediğinin bildirildiğinin ifade edildiği açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Bu husus, 14 Aralık 2009 tarihli yazımız ile İçişleri Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu kez, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 26 Ağustos 2011 tarihli yazısı ile Turhan Çömez'in Londra’da ikamet ettiği belirtilerek yapılacak işlemin bildirilmesi istenmiştir. Bu yazıya atfen, 26 Ağustos 2011 tarihli (aynı gün) yazımız ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan şahıs hakkında mevcut dosya durumuna göre kırmızı bülten düzenlettirilmesinin talep edilip edilmeyeceğinin bildirilmesi, talep edilmesi halinde hazırlanacak kırmızı bülten talep formunun ve eklerinin bakanlığımıza gönderilmesi istenmiştir. Talep formunun, içermesi zorunlu hususlardaki eksikler ve usulüne uygun biçimde düzenlenmemesi nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu doğmuş ve süreç bu nedenle uzamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, ilgili genelgeye uygun olarak tanzim edilerek, 24 Mayıs 2012 günü bakanlığımıza iletilen kırmızı bülten talep evrakı, aynı gün içinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Bunun dışındaki haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi .