Ceylanpınar’da Göçerler Sorunu Çözülecek

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Dr. Abdulkerim Gök, Ceylanpınar’daki göçerlerin hukuki ve sosyal sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ceylanpınar’da Göçerler Sorunu Çözülecek
Geçtiğimiz günlerde Güneydoğum Derneği'nin organize ettiği Göçerler Çalıştayı’na katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Dr. Abdulkerim Gök, “30 yıl önce de Ceylanpınar’ın önemli sorunlarından biri olan göçerler sorunu vardı. Çok özel bir konu bu. Ceylanpınar’a gelen her siyasetçinin vaadi bu sorunu çözmekti. Tamamen oy amacıyla kullanılmış bir sorundu. Buraları defalarca gezen birisiyim, 1989’da lise son sınıf öğrencisi iken Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği'nde bin 786 bayan çalışırken ben de orada Antep fıstığı toplama işinde puantörlük yapıyordum. O günlerde bu sorunların tam ortasındayken Cenab-ı Hakk'ın takdiri o ki, bugün biz de bu imtihanla karşı karşıya kaldık. İnşallah bu imtihanı yaşayan biri olarak bu çalıştayın sorunun çözümüne yönelik çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi

"Bir Ceylanpınarlı olarak milletvekili seçilmem nedeniyle ilçemin halkı beni yürekten sahiplenerek kucakladı ve 30 yıllık göçerler sorununun çözümünde büyük bir beklenti içerisine girdiler" diyen Gök, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Şanlıurfa milletvekilleriyle beraber bir araya gelerek, bölgenin kanayan yaralarının, Ceylanpınar’daki göçerlerin hukuki ve sosyal sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda yaklaşık 15 günlük çalışma yaptıklarını ve çözüm için bir hayli ilerleme kaydettikleri söyledi.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kirvelikler olduğunu hatırlatan Gök, "Bu göçerlerimizle aramızda kirveliklerimiz var. Böyle bir kültür iletişimi içerisinde olduğumuz göçerlerimizin yerleşik hayata geçmesi, sosyal durumlarının iyileştirilmesi, eğitimleri, geçim kaynakları, ülke ekonomisine katma değer katacakları unsurların neler olacağının çözüme kavuşması sürecinde, özellikle de yerleşik hayata geçmeleri konusunda ciddi bir yasal düzenlemenin gerektiğine inanıyorum. Buradaki sıkıntıları saptırmak amacıyla, TBMM’de Somali’de yaşanan insanlık dramı ile özdeşleştirenler dahi olmuştur. Böyle bir durumun kesinlikle olmadığını belirtmek isterim. Somali’de yaşanan kriz herkesçe bilinen bir insanlık dramıdır. Sayıları mevsime göre 4000 ile 6000 arasında değişmekte olan göçerlerimizin sorunları, yıllardır süregelen hukuki bir tartışma ortamındadır. Buradaki göçerlerimiz, bu toprakları dedelerimiz ve babalarımız kullanmıştı, devlet burada işgalci konumdadır demektedir. Oysa ki, Devlet Üretme Çiftliği’nin açmış olduğu davalarda vatandaş işgalci konumdadır. İşgalci konumdaki vatandaşın her hamlesi kanun dışıdır. Buna rağmen orada yaptırım yoktur" şeklinde konuştu

Vatandaşın gelerek 'Sayın Vekilim, suyum yok' dediğini belirten Gök, "Normalde sondaj şansı yok, itiraf edelim yapıyoruz. Çok değerli kaymakamlarımız, bürokratlarımız olayın geçim ve insani boyutunu ele alarak bunlara göz yummuşlar. Ama bunlara geçici pansuman, kalıcı çözümler bulmak lazım. Bu konuda geçmişten günümüze kadar yapılmış tüm çalışmaları, düzenlemeleri araştırdık ve yapılmış bütün yasal düzenlemelerle ilgili olarak hem arkadaşlarımızla hem de ilgili bakanlıklarla (Tarım ve Bayındırlık bakanlıkları) beraber irtibat halinde çalışıyoruz. Yapılacak olan yeni bir düzenleme Ceylanpınar’a özel olmayıp, ülkedeki benzer konumdaki bütün bölgeleri kapsayacaktır. T.C. Anayasası’nın ilgili maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, demokratik bir hukuk devletidir ifadesi vardır. Çok şükür ki, sosyal hukuk devleti olgusunun daha çok ön plana çıkmasıyla, artık bu konumdaki vatandaşların eğitim, iş, vatandaşlık düzeyini de tartışır duruma geldik, insani boyutta, iyileştirmeler konusunda önemli adımlar attık" diye konuştu.

Milletvekili Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde yaşayan bu vatandaşlarımızı gözardı etmek, bir tarafa itmek gibi bir şansımız yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Dolayısıyla onların sorunlarını çözme iradesine de sahibiz. Bir akademisyen olarak katılmam gerektiğini düşündüğüm Göçerlerin Sorunları ve Yarı Yerleşik İskanları Çalıştayı'nda yer aldığım için mutluyum ve net bir şekilde istifade ettiğimi söyleyebilirim. Böyle bir organizasyon ile sorunları dile getirmeme aracı olan Sayın Duygu Sucuka Hanımefendi’ye, değerli valimize, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi ifade etmek isterim.”
Kaynak: İHA