Yaren Kültürünü Gelecek Nesillere Taşımak İçin And İçtiler

Kütahya Simav’da 2012-2013 sezonu açan Sarı ve Mor Zeybekler Yaren Sözcüsü Hakan Yenen, asırlardır hiçbir kesintiye uğramadan günümüze kadar Ahilik geleneğinin en güzel örneğini oluşturan kültür mirasımız yarenciliği kendilerinden sonraki nesillere aktarabilmek için ettikleri yemine sadık kalacaklarını bildirdi.

Yaren Kültürünü Gelecek Nesillere Taşımak İçin And İçtiler
Yüzyılların kültür mirası yarenciliği yaşamayı, yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı kendilerine görev edindiklerini ifade eden Yenen, “Asırlık mazisi Simav’ın kahramanlık, talim, terbiye ve aile adabı ile yoğrulmuş Sarı ve Mor Zeybekler Yareni geçtiğimiz günlerde Onursal Köşe İhtiyarımız Sayın Mehmet Yavuz önderliğinde Köşe İhtiyarımız Ahmet Olgun, Büyük Yaren Başı Taner Kazcıoğlu, Küçük Yaren Başı Kemal Makas, Muhasip Yüksel Butekin ve her biri birbirinden değerli amirinden memuruna, bürokratından sanayicisine, işadamından esnafına varıncaya kadar 33 yarenin katılımı ile 2012-2013 sezonunu Türk Bayrağı üzerine yaptıkları görkemli bir yemin töreni ile açmış bulunmaktadır” dedi.

Sarı ve Mor Zeybekler Yareni olarak Simav’da mazisi yüzyıllara dayanak bu geleneği kendilerinden sonraki nesillere en iyi bir şekilde aktarabilmek için kenetlendiklerini ve birbirlerine karşı namus ve şeref sözü verdiklerine vurgu yapan Yenen, “Birbirimize söz verdik. İyi günde, kötü günde birlikte ve dayanışma içerisinde olacağız. Büyüklerimizin uygun gördüğü günlerde bir araya gelerek dostluğumuzu, kardeşliğimizi, arkadaşlığımızı kendi kurallarımıza bağlı kalmak kaydıyla pekiştireceğiz” şeklinde konuştu.

Yarenciliğin sadece eğlenmek amacıyla kurulan bir örgüt olmadığına vurgu yapan Yenen, “Yarenler iyi günde, kötü günde, düğünde, cenazede, hastalıkta, sağlıkta bir arada dayanışma ve yardımlaşma içinde olurlar . Birbirlerinin sevinçleriyle sevinir, dertleriyle dertlenirler. Bu hasletin yanında Yaren aynı zamanda bir eğitim kurumu işlevi görmektedir.Yarende genç yarenlere toplumda davranış kuralları, büyüğe saygı, küçüğe sevgi, dürüstlük ve iyi ahlak öğretilir” diye konuştu.

SARI VE MOR ZEYBEKLER YARENİ KİMLERDEN OLUŞUYOR

Mehmet Yavuz, Ahmet Olgun, Taner Kazcıoğlu, Celal Yılmaz, Ahmet Yüca, Haşim Yiğit, Sami Çorlu, Zafer Çıplak, İlhan Şahin, Faruk Yavuz, Necdet Gönül, Hasan Koç, Ömer Ertürk, Hakan Kalaycık, Fikret Baytok, Yüksel Butekin, Kemal Makas, Rıza Mert, Hakan Yenen, Volkan Aydın, Mustafa İlker Akışık, Murat Gürçeşme, Şükrü Turgut, Bilgin Şen, Erman Dolaylar, Ali Tutum, Süleyman Şen, Mustafa Yörük, Abdullah Akpınar, Hilmi Gencer, Mehmet Özbek, İsmet Dağhan .
Kaynak: İHA