Ayvalık’ta Eğitim-iş ve Türk Eğitim-sen Omuz Omuza

Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel haklarının gasp edildiğini öne süren Türkiye genelindeki sendikalar tüm yurtta olduğu gibi Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de greve gitti.

Ayvalık’ta Eğitim-iş ve Türk Eğitim-sen Omuz Omuza
Ayvalık’ta kamu çalışanlarının bağlı olduğu sendikaların ilçe temsilcileri Cumhuriyet Meydanında toplanarak hükümetin yüzde 3’lük zammına tepki gösterdi. İlk eylem Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) ile Türk Eğitim-Sen Ayvalık İlçe Temsilcilikleri üyelerinin saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanında düzenledikleri basın açıklamasıyla başladı.

Eğitim-İş Ayvalık Baştemsilcisi Nahil Filiz ile Türk Eğitim-Sen İlçe Temsilcisi Bilal Dülgeroğlu öncülüğünde gerçekleşen, halayların çekildiği gözlenen basın açıklamasına; Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gürsel Koyuncu, CHP İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Keklikçi, Ayvalık Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri, Belediye-İş Ayvalık Baştemsilciliği, Tüm Bel Sen Ayvalık Belediyesi İş Yeri Temsilcisi Mustafa Gürbüz ve çok sayıda vatandaşında destek verdiği gözlendi. Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen Ayvalık İlçe Temsilciliklerinin Cumhuriyet meydanında ki grev buluşmasında ilk açıklamayı Eğitim-İş Ayvalık Baştemsilcisi Nahil Filiz yaptı.

Filiz yaptığı açıklamada, hükümetin 2012 yılı için kamu emekçilerinin maaşlarına son anda yüzde 3 buçuk +4 zam önerisinde bulunarak, kamu çalışanlarının taleplerini ve yetkili kamu çalışanları sendikalarını ciddiye almadığını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Hükümetin teklifinin kabul edilebilir olmadığını kaydeden Filiz, “Aslında 4688 sayılı Kamu Çalışanları Sendika Yasası ile sözde toplu sözleşme masalarında haklarımızı almanın olanağı yoktur. Acilen yapılması gereken İLO koşullarına uygun, anti demokratik maddelerden arınmış, çalışanların, demokratik, meşru eylem ve etkinliklerini engellemeyen, içerisinde ‘grev ve toplu sözleşme’ olan bir sendika yasasının çıkması için mücadele etmektir. Yüzde 3.5+4’ün ortalama memur maaşında yapacağı artış 55-75 TL arasındadır. Yüzdelik artış oranında buçuklu artış yapan Hükümet, kamu çalışanlarıyla adeta dalga geçmekte, kamu çalışanlarının emeklerini yok saymaktadır. Hükümeti, bir an önce bu yaklaşımından vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Ülkemizde açlık sınırı bugün 1050 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 200 TL civarında olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Kamu emekçilerini, insan onuruna yakışır bir yaşam standardına kavuşturmak için yapılması gereken zam oranı 2012 için en az yüzde 25 olmalıdır. Ayrıca, ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yaratılan ücret adaletsizliği giderilmeli, eşit işe eşit ücret ödenmelidir. Bu bağlamda, öğretmenlere ve akademisyenlere en az 300 TL ek ödeme yapılmalıdır. Hükümetin resmi rakamlarına göre, son 9 yıldaki ekonomik büyüme, yüzde 48.3 olmuştur. Ancak kamu çalışanları bu ekonomik büyümeden hiç pay almamıştır. Dolayısıyla bugün itibarıyla en düşük dereceli memur maaşında yaklaşık 400 TL büyümeden kaynaklı ücret kaybı olmuştur. Bu miktarın da en kısa zamanda maaşlara yansıtılması gerekmektedir.

Öte yandan, yıllardır maaşlarında herhangi bir iyileştirme yapılmayan, açlık sınırında yaşayan memur emeklileri de unutulmamalı, aylıklarına insanca yaşayacakları oranda zam yapılmalıdır” denildi .
Kaynak: İHA