Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, birilerinin, Okul Sütü projesini siyasi hesaplarla lekelemeye çalıştığını söyledi.

İzmir'in Çeşme ilçesindeki Altınyunus Oteli'nde düzenlenen ''Ulusal Süt Zirvesi 2012 Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı''nın akşam yapılan resmi açılış töreninde konuşan Eker, proje kapsamında haftada 5 gün, 7 milyon 200 bin çocuğa 200 mililitrelik kutularda süt dağıttıklarını belirterek, 780 bin metrekare alanda, 32 bin okulda aynı anda yürütülen bu projenin çok önemli olduğunu kaydetti.

Eker, Okul Sütü projesinin, pilot proje olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Birileri Okul Sütü projesini siyasi hesaplarla lekelemeye çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu ölçekte bir proje asla uygulanmadı. 2002 yılında 4 vilayette uygulandı. O gün de rahatsızlananlar oldu. 500'ün üzerinde çocuk hastaneye gitti. Tedavileri 15-20 gün sürdü, birileri bunu görmezden geliyor. Sütün kalitesinde sıkıntı yok. Biz bugüne kadar 1200 örnekte analiz yaptık. Bir tanesinde ama bir tanesinde hastalığa sebep olabilecek, gıda zehirlenmesi yaratacak mikrop ya da bakteri yok. Bu kadar temiz bu kadar problemsiz. 7 milyon 200 bin çocuğa süt dağıtıyorsunuz. Süt şekerine hassasiyet ya da başka nedenlerle rahatsızlıklar olabilir ama bu çocukların hiçbirine 'gıda zehirlenmesi' teşhisi konulmadı.

Bu işten siyasi rant bekleyenler 'çocuklarımız sütten zehirlendi' diyor. Bu doğru değil. Bir çocuğumuz bile sütten zehirlenmiş değil. 'Bu konunun üzerinden muhalefet yapalım, vuralım' demenin bir anlamı yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik ediyoruz. Devam etmesini diliyoruz ama mukayeseyi doğru yapmak lazım. Haftada bir gün 30 kilometre öteden getirilen sütün dağıtılması ile 780 bin metrekare alanda böyle bir projeyi mukayese etmek doğru olmaz. Bu uygulamaları kim yaparsa yapsın desteklemek gerekiyor.''

-''İzmir'in zirveye evsahipliği yapması, bu kente yakışacaktır''-

Eker, Türkiye'nin 2016 Uluslararası Süt Zirvesi'ne talip olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin kazanması durumunda, bu zirveye, süt üretiminde önemli merkez olmanın yanı sıra modern süt işleme tesislerinin ilk adımlarının atıldığı kent olması nedeniyle İzmir'in evsahipliği yapması, bu kente yakışacaktır'' dedi.

Bakanlık olarak et ve süt üreticileri ile tüketicilerini koruma amaçlı bir düzenleyici kurumu oluşturma çalışmalarında son aşamalara geldiklerini ifade eden Eker, piyasayı gerektiğinde regüle edecek kurumun ani fiyat değişikliklerinden hem üreticileri hem de tüketicileri koruyacağını söyledi.

Tarım Bakanlığı'nın tüm birimlerinde 34 yıl görev yaptığını, sorunları çok iyi bildiğini anlatan Eker, özellikle geçmişte ''üvey evlat'' olarak görülen ve tarım teşviklerinin sadece yüzde 4'ünü alabilen hayvancılık sektörünü geliştirmek için strateji geliştirdiklerini kaydetti.

Eker, yapılan düzenlemelerle tarım destekleri içinde hayvancılığın oranını yüzde 27-28 düzeyine getirdiklerini bildirerek, son 3 yılda koyun ve keçi sayısında önemli artış olduğunu kaydetti.

Anadolu coğrafyasının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olması nedeniyle, büyükbaş hayvan ıslahına önem verdiklerini anlatan Eker, saf ırk oranının çoğalmasına paralel verimliliğin de artığını belirtti.

Eker, zaman zaman hayvan ithalatı nedeniyle eleştirildiklerini, oysa ırk ıslahı amacıyla ithalatın Cumhuriyet'in kuruluşundan hemen iki yıl sonra 1925'te ilk kez yapılmaya başlanan bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bakan Eker, hayvancılıkta daha da ilerlemek için en öncelikli konunun işletmelerin büyütülmesi olduğunu ifade ederek, son 8 yılda 50 ve daha fazla büyükbaş hayvanı olan 20 bin yeni işletme kurulduğunu bildirdi.

-Diğer konuşmacılar-

Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Donari Surmanidze de çok uygun iklim ve coğrafyaya sahip bölgelerinde hayvancılık, süt ürünleri ve tavukçuluk alanlarında ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Türk girişimcileri, bölgeye yatırım yapmaya davet etti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da İzmir'de günde 300 bin çocuğa süt içirmeye devam ettiklerini anlatarak, bu uygulamanın devam etmesini istediklerini kaydetti.

İzmir'in önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olduğuna işaret eden Kıraç, sığır sütünün yüzde 9'nun bu kentte üretildiğini vurguladı.

İzmir'de günde 3 bin ton süt üretildiğini açıklayan Kıraç, ''İzmir, süt üretimi ve endüstrisinin önemli aktörlerinden biridir. 2016 yılındaki Uluslarararası Süt Zirvesi için en uygun kentin İzmir olduğunu düşünüyorum. Buradan aday olduğumuzu ilan ediyorum'' dedi.

Yaşar Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı da süte her yaş grubundan insanın ihtiyaç duyduğunu belirterek, Türkiye'de tüketimin daha da artırılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de üretilen yaklaşık 13 milyon ton sütün sadece yüzde 18'inin sanayi tesislerinde işlendiğine dikkati çeken Yiğitbaşı, bu oranın Hollanda'da yüzde 100 olduğunu söyledi.

-Demirtaş: ''Bu zirveyi İzmir'de yapalım''-

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çamlı ise Dünya Süt Konferansı'nın 2016 yılında düzenlenmesi için hükümetten destek istedi.

Çamlı, bakanlığın, hayvancılın gelişimi için attığı adımları ve hayata geçirdiği yasal düzenlemeleri desteklediklerini, üreticilerin, Okul Sütü projesinin devam etmesini istediklerini kaydetti.

Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle da federasyon bünyesinde 1200 uzmanın çalıştığını, 18 farklı çalışma komitesinin görev yaptığını kaydetti.

Doyle, 'sütün kalitesi ile endüstriyel kullanımının artırılması ve çiftlik yönetimi'' gibi alanlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İzmir Ticaret Borsası Başkan Vekili Barış Kocagöz ise bazı sorunların ortaya çıktığı sektörün geleceğine şekil verilmesi gerektiğini belirterek, sektör konseylerinin de güçlendirilmesini istediklerini vurguladı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise sütün temel gıda maddesi olduğunu anlatarak, hükümetin gıda sektöründe birçok yenilik getirdiğini kaydetti.

Düzenlenme tarihinin 2013 yılına çekilmesini istediği Uluslararası Dünya Süt Zirvesi'nin İstanbul yerine İzmir'de yapılmasını beklediklerini açıklayan Demirtaş, ''Efes Kongre Merkezi iki ay sonra hizmete giriyor. Bu zirveyi burada yapalım. Biz oda olarak buna destek olacağımızı söylüyoruz. Pınar firması da destek olacaktır. En mükemmel zirveyi 2013 yılında sütün başkenti İzmir'de rahatlıkla yaparız'' diye konuştu.

Kongre, yarın yapılacak oturumlarla sona erecek .
Kaynak: AA