Proje Kapsamında ''deprem Tırı'' Tekirdağ'a Geldi

''Hayata Devam Türkiye'' projesi kapsamında Türkiye'yi dolaşan deprem bilinçlendirme tırı, Tekirdağ'a geldi.

Ak Sigorta Proje Koordinatörü Burçak Seyis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle Ak Sigorta ve AKUT ekiplerinin, 3 boyutlu G force deprem simülatörü eşliğinde Türkiye'yi gezerek afetler hakkında insanları bilinçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Seyis, Tuğlalı Park'ta konuşlanan tırda, gidilen il ve ilçelerde çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşlara doğal afetlerden önce alınması gereken önlemler, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda eğitici bilgiler verildiğini belirtti.

Bu projenin merhum iş adamı Sakıp Sabancı hayallerinden biri olduğunu aktaran Seyis, şöyle konuştu:

''Bir deprem simülatörü yaptırdık. Bu, Sakıp Sabancı'nın 1996 yılında ilk yaptırdığı sabit deprem simülatöründen sonra, gezici bir simülatör yaptırmak hayaliydi aslında ve biz bunu 2010 yılında hayata geçirdik. Kandilli Rasathanesi'nden aldığımız bilgiler doğrultusunda, Türkiye'nin ilk 3 boyutlu G force deprem simülatörü Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Sismograflar tarafından kaydedilen ses, cihaza monte edildi. Bu sayede çok daha gerçekçi bir deneyim yaşatılıyor. 7.4 büyüklüğünde 45 saniyelik depremi insanlara burada canlı olarak yaşatıyoruz. Bu arada, seyreden halka da neler yapmaları gerektiğini, nasıl korunacakları konusunda bilgiler veriliyor. Amacımız, deprem, yangın, sel ve sigorta bilinciyle ilgili halkı bilgilendirmek.''

Birçok öğrencinin ve vatandaşın katıldığı eğitim seminerinde, deprem simülatörü eşliğinde bazı öğrenci ve erişkinlere 7.4 büyüklüğünde 45 saniyelik yapay deprem yaşatıldı.

''Güvenli oda'' ve ''güvensiz oda'' olmak üzere iki bölümün bulunduğu simülasyonda, deprem anında yaşananlar ve eşyaların insanlara nasıl zarar verebileceği gösterildi .
Kaynak: AA