AB, Türkiye'nin Savunduğu Noktaya Geldi

Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ivme kazanmasını hedefleyen ''Pozitif Gündem''in, ''AB Komisyonu'nun Türkiye'nin yıllardır savunduğu noktaya gelmesi'' olduğunu söyledi.

AB, Türkiye'nin Savunduğu Noktaya Geldi
Bağış, katıldığı bir televizyon kanalında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Pozitif Gündem ile ilgili bir soru üzerine Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin siyasi engellemeler dolayısıyla engellendiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, 1 Temmuz itibarıyla AB dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlattı.

AB'li muhataplarıyla Türkiye'nin yaptıklarını teşvik ve takdir edecek bir platform ortaya koyma kararı aldıklarını belirten Bağış, bu platformun ''pozitif gündem'' olarak şekillendiğini, burada muhatabın AB Komisyonu olacağını söyledi.

Pozitif Gündem'in AB içindeki oy birliği mekanizmasının negatif etkilerini de ortadan kaldıracağını vurgulayan Bağış, ''Pozitif gündem, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin yıllardır savunduğu noktaya gelmesidir'' dedi.

AB ile müzakere sürecinde öncelikli olarak Türkiye'nin ihtiyaçlarını ele aldıklarını ifade eden Bağış, mali külfet getirecek konuları sonraki aşamalara bıraktıklarını belirtti.

Pozitif Gündem çerçevesinde, ''ifade özgürlüğü'' gibi konuları da içeren 23. fasıl konusunda da çalışma başlattıklarına dikkati çeken Bağış, ''Pozitif Gündem, ilgili teknik kadroların daha rahat çalışmalarını sağlayacak bir süreç olacak'' dedi.

Fransa'da, François Hollande'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ilişkileri nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine Bağış, Hollande'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Chicago'da yaptığı görüşmenin olumlu olduğunu söyledi.

Bağış, ''Hollande'ın önümüzdeki süreçte Türkiye'ye ılımlı yaklaşacağına inanıyorum'' dedi.

Hollande'ın, Türkiye'de iş yapmak isteyen firmaların etkisinde kalacağını da ifade eden Bağış, ''Sayın Hollande'ın,Sayın Sarkozy'nin düştüğü hataya düşmeyeceğine inanıyorum. Aklın yolu birdir, aklın yolu da Türkiye ile iyi geçinmeyi gerektirir'' diye konuştu.
Kaynak: AA