Yeni Anayasada “Söz” Çocuklarda

Bağcılarlı öğrenciler Yeni Anayasa’ya katkı için hazırladıkları raporu Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya sundu.

Raporu alt komisyonda değerlendireceklerini ifade eden Kuzu öğrencilerin sorularını da cevapladı. Bir öğrencinin, “Sorumlulukların altından kalkabiliyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Kuzu’nun, “Bu sorumluluğun altından kalkmaya çalışıyoruz ama yumurta yağmuru bizi perişan ediyor” diye cevap vermesi öğrencileri güldürdü.

“Çocuk aklımızla bizde varız” sloganıyla 16 Şubat 2012’den beri çalışmalarını yürüten Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi hazırladıkları Anayasa Çalıştayı Sonuç Raporu’nu AK Parti Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başta olmak üzere, Milletvekili Türkan Dağoğlu, Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’dan oluşan komisyona sundu.

Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda bir gelenek bozularak, öğrenciler protokol koltuklarına otururken, programa iştirak eden protokol ise, arka sıralarda oturmayı tercih etti.

Bağcılar’da bulunan 85 okulun tamamının Demokrasi Meclisi Başkanları, Belediye Çocuk Meclisi ve ilçede bulunan 7 bilgi evinin ilgili insan hakları kulübü öğrencileri, öğretmenleri gözetiminde anayasada çocukların haklarını düzenleyen kısımlarına öneride bulundu.

Eğitim, sağlık, demokratik ve sosyal-kültürel haklar konu başlıkları içeren komisyonların başkanları, çalıştay sonunda sonuca vardıkları maddeleri tek tek okuyarak, yeni anayasada taleplerine yer verilmesini istedi.

Programın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar’daki öğrencilerin gelecekle ilgili kararlarda söz almasından dolayı çok gurur duyduğunu belirterek, “20 yıldır var olan Bağcılar, kendinden emin ve modern bir Bağcılar olarak konuşuluyor ise, Bağcılar’daki ortak aklın ürünüdür. Bağcılar’da 7’den 70’e herkesin katıldığı bir yönetim anlayışı var” dedi.

Başkan Çağırıcı, Burhan Kuzu’ya da desteğinden dolayı teşekkür etti.

BURHAN KUZU: “DİLLERİN ÖĞRENİLMESİ, KONUŞULMASI KESİNLİKLE YASAK OLAMAZ”
Öğrencilerin çalıştay sonuç raporunu okumasının ardından konuşan Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, öğrencilere çok doğru bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Büyükler de yazsa, bu kadar yazardı. Gayet güzel tespit etmişsiniz. Bunlar içerisinde katıldığımız olur, katılmadığımız olur. Ama sizlerin bu tespitleri bizler için çok önemli. Maalesef çocuk istismarı konusu dünyada çok yaygın. Uyuşturucu şebekeleri bunlara el atmışlar. Ondan dolayı ne kadar düzenleme getirirseniz getirin, şiddet konusu ve benzeri adımlarda tam bir başarı elde edilmiyor. Bir tarafta çünkü kötü niyetli insanlar işin içindeler. Biz yeni anayasamızı oluştururken elbette sizlerin verdikleri bilgilerden istifade edeceğiz. Bu maddelerin hepsinin anayasaya dahil edilmesi çok zor. Ancak Birkaç tanesi anayasaya dahil edilir. Geri kalanlar ise yasalar içinde geniş maddelere ayrılır” diye konuştu.

Öğrencilerin kadınlara askerlik yapma hakkının talep etmeleri üzerine, maddeye katılmadığını belirten Burhan Kuzu, “Elbette bizim Türk milleti olarak gerçekten bu manada, savunma konusunda evvel Allah üzerimize gelen bir millet ben tanımıyorum. Biz esir olmamış bir milletiz. Gerektiği zaman bizim analarımız da cepheye gider. Zamanında da gitmiştir. Allah kadınlarımızı askerlik yapacak noktaya getirmesin. Gerektiği zaman her türlü seferberlik yapılır ama şu an için gündem de olan bir konu olmamalı” şeklinde konuştu.

Eğitimde dil konusuna değinen Burhan Kuzu, “Anadillerde dediğimiz zaman çok sayıda anadil olabilir. Devletin resmi yazışma dilinin tek olması anlamında doğru bir tespittir. Diğer dillerin öğrenilmesi konusunda, konuşulması kesinlikle yasak olamaz, olmamalı. Bir zamanlar vardı bu yasak ama bugün için artık yoktur” dedi.

Öğrencilerin belli konularda basının ve büyüklerinin etkisinde kaldıklarını belirten Kuzu, öğrencilerin milletvekili maaşları konusuyla ilgili maddesine değinerek, “Milletvekili maaşları, öğretmen maaşlarını geçmemelidir diye söylüyorsunuz. Beş kardeşimin de öğretmen olduğu bir aileden geliyorum. Dolayısıyla ben öğretmen maaşlarının her zaman en yüksek olmasını savundum. Onu her zaman ayrı sınıf gördüm. Ama eğer milletvekili maaşını öğretmene verirsek, aynı harcamayı da sen aynı şekilde yap dersen yetmez ona. Biz Anakara’da kirada oturuyoruz. Ama millete sorsan devlet veriyor onun parasını diyor. Ama paramızı kendimiz öderiz” dedi.

Öğrencilerin anayasada internet kullanımının kontrollü hale getirilmesini talep etmesi üzerine Burhan Kuzu, “Bugünkü gençlik internete esir olmuş. Akşama kadar internetin karşısına oturuyor. Arkadaşlarınızla, ailenizle oturun, yüz yüze gelin. Orası bir hayal alemidir. Bunu daha kontrollü yapın. İnternet çok önemli bir araç, ama onun esiri olursanız çok yazık olur” şeklinde konuştu.

Özel okul ile devlet okulu ayrımı konusunda ayrım yapılmasından yana olduğunu belirten Kuzu, “Tek tipleşmemeliyiz. Kılık kıyafet konusunda çok katı olmayın. Yani kılık kıyafetin serbest olmasında yarar var. Anayasa yazımına başladık. Şu ana yazılan bölüm, birinci bölüm. Dört siyasi partimiz eşit temsille, 3’er üyesi var. 12 üyeli bir komisyon. Oy birliğiyle çıkıyor. Uzlaşmaya çalışıyoruz. Müzakere devam ediyor. Komisyon 19 Ekim’de kuruldu. 30 Nisan’a kadar görüşlerin gelmesi gerekiyordu. Biz 25 binden fazla dernek, vakıf, sendikalara, üniversitelere yazılar gönderdik. Oradan gelen bilgileri harmanladık. Şu anda yazım başladı.

Ama bu demek değil ki Bağcılar’ın bu kadar emeği yok sayılacak. Biz bu raporu aynen götüreceğiz” dedi.

BURHAN KUZU: “YUMURTA YAĞMURU BİZİ PERİŞAN EDİYOR”
Bir öğrencinin size verilen sorumlulukların altından kalkabiliyor musunuz sorusu üzerine Burhan Kuzu, “Bu sorumlulukların altından kalkmaya çalışıyoruz ama yumurta yağmuru bizi perişan ediyor. En büyük sıkıntıyı orada çekiyorum” diye cevaplaması salonda kahkahalara neden oldu.

Başka bir öğrencinin başkanlık sistemini sorması üzerine TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu,”Başkanlık konusu çok uzun bir tartışmayı gerektirir. Burada o konunun detaylarına girmek zor olur. Bunu tabi gündeme getireceğiz. O modelin bizi cezbeden tarafı, istikrarlı olması. Parlamenter model, bizde de olan model risk modelidir. Bu modellerde her zaman için çukura düşme ihtimali var. Koalisyon dönemlerinde hizmetler çok aksıyor. Bizim dışımızdaki 3 siyasi partimiz, üçü de birden yok derse, ki öyle gözüküyor. O zaman mevcut sistemle ilgili yeni anaysa yapacağız. Bunu hep birlikte yapalım istiyoruz. İkna olmazsa mevcut sisteme devam edeceğiz. Ama o ileride neler getirir, bilemiyorum” dedi.

Kurultayda sunulan taleplerin çok doğru tespitlerden oluştuğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da “Güzel bir çalışma. İnsanların taleplerini söylemesi kadar güzel bir şey yok. Ben her zaman söylüyorum bizim ülkemizde sıkıntı söylemeyi bilmemekten geliyor” diye konuştu.

AK Parti Milletvekili ve Sağlık Aile ve Sosyal İşler Başkanvekili Türkan Dağoğlu, çalıştaya emeği geçen herkesi kutladığını belirterek, “Doğanın insana vermiş olduğu en tabii hak, yaşam hakkıdır. Bu anne karnından başlar. Doğmamış bir çocuğun da hakkı var. Meclis çocuk hakları konusuna çok önem veriyor. Bakanımız sayın Fatma Şahin ‘in başkanlığında Çocuk Hakları Stratejisi diye bir toplantı yapıldı. Burada çocuklar hakları ile ilgili hangi stratejilerin uygulanması gerektiği aramızda tartışıldı” dedi.

Programın ardından, Başkan Lokman Çağırıcı konuklara hediye takdim etti .
Kaynak: İHA