Kulüp Başkan Vekili Özdemir'in Açıklaması

Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir, sonuna kadar suçsuzluklarına inandıklarını, kamuoyuyla paylaşılan ve basına yansıyan bilgilere göre Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu'nun raporunun ilk günden bu yana savundukları konuları teyit eder nitelikte olduğunu söyledi.

Nihat Özdemir, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın 1907 Tribünü'nde, yönetim kurulunun düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 3 Temmuz süreci olarak tanımlanan sürecin Türk futbolunun bütün dinamiklerini alt üst ettiğini, camiaları karşı karşıya getirdiğini, taraftarları birbirine düşürdüğünü ve Türk futbolunu içinden çıkılması zor bir girdabın ortasında bıraktığını belirterek, şunları kaydetti:

''Sözde 'temiz futbol' prensibi ile başlatılan bu operasyon, bu sezonki maçlarda futbol tarihimizin en istenmeyen tribün olaylarını beraberinde getirdi. Kulüpler suçlandı, kişiler suçlandı. İnsanlar hiç hak etmedikleri muamelelere tabi tutuldular. İnanılmaz travmalar yaşandı, ailelerinden, çocuklarından uzak kaldılar. Taraftarlar buldukları her ortamda, sokakta, maçta, sosyal medyada birbirlerine hakaret ettiler. Herkes birbirini suçladı, küfürler, kötü sözler, iftiralar havada uçuştu.''

''Tüm bunlara değdi mi-'' diyen Özdemir, 3 Temmuz'dan bu yana yaşadıklarını özetleyerek, şöyle devam etti:

''TFF Etik Kurulu hazırladığı ilk raporunda, nasıl bir tasnife tabi tutulduğu bilinmeden kendisiyle paylaşılan ve 21 Temmuz itibarıyla yollanan kısıtlı belgeler üzerinden bir sonuca ulaşmaya çalışmıştır. Hiçbir savunma almadan bir rapor yazarak bir kanaat oluşturmuştur. Dönemin TFF Yönetimi de bu eksik rapor üzerinden medyayı ve kamuoyunu yönlendirmiştir. Bununla beraber bu eksik rapor üzerinden UEFA'ya sadece Fenerbahçe odaklı bilgilendirme yapılmıştır. Bize göre ülke futbolunun uluslararası platformda zor durumda kalmasına ve içinde bulunduğu karmaşık ortamın daha da derinleşmesine, bu eksik raporu baz alıp hukuk cinayeti işleyenler neden olmuştur.

Tarihte eşi benzeri olmayan, bundan sonra da olması mümkün gözükmeyen bir karalama ve iftira kampanyası başladı ve bugünlere kadar türlü şekillerde de devam etti.

Tüm bunlara rağmen şu sorular maalesef yanıtsız kaldı; bir takım takipler, tespitler yapıldıysa neden suçüstü yapılmadı- Operasyon neden liglerin tescil edilmesinden haftalar sonra yapıldı- 6 Temmuz açıklamasında 19 olan maç sayısı, iddianamede nasıl ve ne şekilde azaldı- Lehteki deliller neden iddianamede yer almadı- Toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren, bu kadar hassas bir konuda neden bir an önce yayın yasağı uygulanmadı- Emenike'nin para sayma görüntüleri nerede- Gizlilik ihlalinin önüne neden geçilemedi- Fenerbahçe'nin çete ile örgüt ile ne alakası olabilir- Bu sorular yeterince medyada, kamuoyunda irdelenmedi, tatmin edici yanıtlar verilmedi.''

-''Sonuna kadar suçsuzluğumuza inanıyoruz''-

Nihat Özdemir, yapılan onca haksızlığa hukuksuzluğa rağmen, Türk adaletine güvendiklerini, kamuoyuna evrensel hukuk kurallarını hatırlattıklarını, resmi açıklamalarında başkalarına saldırmadıklarını ve kimseyi hedef göstermediklerini kaydetti.

Özdemir, şunları söyledi:

''Bugün geldiğimiz noktada artık atıp tutanların, hunharca asıp kesenlerin nefeslerinin kesileceği ana geldik. Çünkü sıra artık ilgili kurumlara geldi. Nitekim TFF'nin yetkili organları tüm dosya üzerinden ve savunmaları da alarak çalışmalarını tamamlamak üzereler. Tekrar ifade ediyoruz ki; bizler temiziz ve sonuna kadar suçsuzluğumuza inanıyoruz. Adil bir yargılamanın bunu er ya da geç ortaya çıkaracağından da bugüne dek en ufak bir şüphemiz olmadı, olmayacak. Kamuoyuyla paylaşılan ve basına yansıyan bilgilere göre, Etik Kurulu'nun raporu bizim ilk günden itibaren savunduğumuz hususları büyük ölçüde teyit eder nitelikte.

Burada şunu da belirtmekte fayda görüyoruz; eğer şike suçu, daha açık konuşmak gerekirse maç skorunu bağlama suçu sahadaki oyuncular tarafından yerine getirilmediyse, saha dışında da bir sorun yoktur. Ama tabii bunun kararını yine yetkili merciler verecektir. Biz yine saygıyla yetkili kurumlar tarafından verilecek kararı bekliyoruz.''

-''58. maddenin değişmesi ile ilgili kulübümüzün tavrı aynıdır''-

Nihat Özdemir, 58. maddenin değişmesi ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

''58. maddenin değişmesi ile ilgili ilk günden bu yana kulübümüzün tavrı aynıdır, bir değişiklik yoktur. Biz ilk günden itibaren suçsuz olduğumuzu, o yüzden herhangi bir madde değişikliğini istemediğimizi söyledik. Sadece maddenin mevcut haliyle suç ve ceza dengesi açısından dünya standartlarına aykırı olduğu görüşüne iştirak ettik. Ama kesinlikle özel bir düzenleme istemedik. Böyle bir şeye de ihtiyacımız yok, çünkü tekrar söylüyorum, biz masumuz... Geçen seneki maçlarımızı şike yaparak, karşı takımın oynamaması sonucu almadık, sahada mücadele ederek, alın terimizle aldık.''

Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla karşı karşıya kalan kulüp başkanı Aziz Yıldırım ve yönetici arkadaşlarının halen bu suçlardan tutuklu olarak yargılanmakta olduğunu hatırlatan Nihat Özdemir, şunları kaydetti:

''Haksız ve ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü iddiası, Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan ve re'sen mahkeme tarafından alınan resmi raporlarla tamamen ortadan kalkmış ve ispatlanmamış bir iddia olarak tarihteki yerini almıştır. Zira söz konusu raporda Fenerbahçemizin tüm kayıtlarının ve hesaplarının hukuka uygun olduğu, yönetici arkadaşlarımızın tasarruflarının tamamının belgelere dayandığı açıkça ortaya konmuştur. Bunun anlamı açıktır. Fenerbahçe tertemizdir ve adı hiçbir gayrı-ahlaki iddiayla yan yana konulamaz. Bu itibarla kulübümüzün tertemiz olduğunu söyleyenlerin yaptıkları şey bizlere lütuf ya da ayrıcalık tanımak değil, belgeli gerçekleri ortaya koymaktır. Bunun kamuoyu tarafından böyle bilinmesi hukuki bir zorunluluktur.

Şimdi ise sıra artık sevgili başkan ve yönetici arkadaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmasına gelmiştir. Onlar ki duruşları ve sabırlarıyla Fenerbahçe değerlerine değer katmışlardır. Onları silahlı suç örgütü üyeliğine dahil etmek isteyenler, bugün bir kişi dışında bu silahlı suç örgütü üyelerinin tamamının tahliye edildiğini neden görmezden gelmektedir- Şike gerekçesiyle tutuklanan bu kişiler hakkında, yetkisini anayasadan alan kurul raporlarında şike adının geçmemesi tesadüf müdür- Kişiye özel yasalardan kimler yararlanmıştır- Yargılanan, tahliye olan ve hatta peşinen suçlu ilan edilirken şu anda futbol hayatlarına dahi devam edenlere tanınan haklar neden Sayın Başkanımız ve yöneticilerimizden esirgenmektedir- Bu zulmün nedeni nedir- Dolandırıcılık ve adam öldürmekten tutuklu meczup ve her dosyanın kadrolu gizli tanıklarının yalan ve trajikomik hatalar içeren beyanları ile Türk sporuna hayatlarını adamış bu insanların tutuklu kılınması meşru mudur- En önemlisi, adil midir- Tüm bunları tarih yazacaktır. Umudumuz ve inancımız başkan ve arkadaşlarımızın en kısa sürede aramıza katılıp Fenerbahçe için verdikleri mücadeleye kaldıkları yerden devam etmeleridir.''

Kaynak: AA