''Genelkurmay Başkanlığı'ndan mahkemeye gelen 51 No'lu DVD, kopya''

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davalarının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 61'i tutuklu 256 sanıklı davanın 184. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, gazeteci Tuncay Özkan ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 46 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

''Odatv'' davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada tanık olarak dinlenilen gazeteci Nuray Başaran, sanıkların kendisine yönelttiği soruları cevapladı.

Başaran, kendisinin takip edilmesiyle ilgili dönemin Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı olan tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile yaptığı görüşmeyi tekrarlayarak, Ersöz ile yaptıkları görüşmelerin bazılarında tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un da yanlarında olduğunu söyledi.

Başaran, Hasan Atilla Uğur'un ''Genelkurmay'da haber elamanı mıydınız-'' şeklindeki sorusuna Başaran, ''Hayır. Olsaydım herhalde siz bilirdiniz'' diye cevap verdi.

Başaran, Levent Ersöz ile görüşmelerinin ardından takip olayının da bittiğini söyledi.

Duruşma, tutuklu sanıklardan Tuncay Özkan'ın Başaran'a sorular yöneltmesiyle devam ediyor.

-Genelkurmay Başkanlığı'ndan mahkemeye gelen 51 No'lu DVD, kopya-

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, kurumlarında yer alan 51 No'lu DVD'nin, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından kendilerine gönderilen ve tutuklu sanıklardan emekli Albay Levent Göktaş'ın avukatlık bürosunda yapılan aramalarda ele geçirildiği iddia edilen 51 No'lu DVD'nin kopyası olduğu belirtildi.

Yazıda, DVD'nin kapalı zarf içinde kurye ile gönderildiği kaydedildi.

''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, sanıklardan ele geçirilen bazı belgeleri, gizli ve önemli belge olup olmadığı, gizliliğinin kalkıp kalkmadığı hususlarının bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na göndermişti. Savcılık bu kapsamda 51 No'lu DVD'nin bir kopyasının da Genelkurmay Başkanlığı'na göndermişti.

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası sanıklarından eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de savunmasında, 51 No'lu DVD'nin bir kopyasının Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunabileceğini belirtmişti.

''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de, bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı'na ulaşan DVD'yi incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesine karar vermişti.

Adli emanette bulunan 51 No'lu DVD'nin aslının kırık olduğu belirtilmişti .
Kaynak: AA