Abd, Myanmar’a Uyguladığı Ticari Yaptırımları Askıya Aldı

ABD Dışişleri Bakanı Hillaryy Clinton, Myanmar’a uygulanan ticari yaptırımların askıya alındığını belirtti.

Bir dizi temaslar çerçevesinde Washington’da bulunan Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin, Dışişlerinde Clinton ile bir araya geldi. Clinton ve Lwin’in görüşmesinde başta ülkedeki son durum ve siyasi reformların ele alındığı bildirildi.

Görüşmenin ardından Myanmarlı mevkidaşı Lwin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Clinton, ticari yaptırımların askıya alındığını ancak ABD'nin Myanmar üzerindeki silah ambargosuna devam edeceğini ve onlarca yıldır ülkeyi yöneten ordu kontrolü üzerinde sivil hükümet liderliğinde ileri adımlar atılması çağrısında bulundu.

ABD tarihinde Myanmar’a karşı finansal alanda bugüne kadar en büyük değişikliğin yapıldığını belirten Clinton, ABD’nin ticari yaptırımlarının askıya alındığını belirtti.

Amerikan yatırımının Myanmar ekonomisinde yeni bir iş dünyası yaratacağını belirten Clinton, vatandaşların uluslar arası kredi piyasalarında dolar bazlı işlemlere erişim sağlayacağını ifade etti.

Clinton ayrıca taahhütlerinin iş ve yatırım fırsatlarını genişletmek için mümkün olduğunca hızlı hareket etmek olduğunu ifade etti.

Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin de, siyasi tutukluların serbest bırakılması ile ilgili soru üzerine, “Çoğu mahkum serbest bırakıldı. Şu anda mahkum olanlar cinayet, tecavüz veya terörist faaliyetlerde bulunanlardır” dedi.

Öte yandan; Beyaz Saray, reform sürecine giren Myanmar'a 20 yıl aradan sonra ABD'nin Myanmar Özel Temsilcisi Derek Mitchell’i büyükelçi olarak atadı .
Kaynak: İHA