Fener Rum Patriği Bartholomeos’a “özgürlük Ödülü’ Verildi

Hollanda'da, Kraliçe Beatrix’in de katıldığı törenle, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a ABD merkezli Roosevelt Enstitüsü tarafından “Özgürlük Ödülü” verildi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’a “özgürlük Ödülü’ Verildi
Hollanda’nın Middelburg şehrindeki Nieuwe Kerk Kilisesi’nde(Yeni Kilise) düzenlenen törende, ABD'nin eski Başkanı Franklin Roosevelt’in adını taşıyan Roosevelt Vakfı Özgürlük Ödülleri sahiplerini buldu. Törene Hollanda Kraliçesi Beatrix ve Başbakan Mark Rutte de katıldı.

Törende Fener Rum Patriği Bartholomeos’a “Özgürlük Ödülü” verildi.

Bartholomeos ile birlikte “Özgürlük Ödülü”, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani, Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva ve Hindistanlı kadın hakları savunucusu Ela Bhatt’a takdim edildi. Ödülü aldıktan sonra Türk basınına konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, özgürlük ödülünün dünya barışı adına güzel bir mesaj olduğunu söyledi.

Bartholomeos, “Bütün ödül almış olanlar barış için dostluk için beraber çalışıyorlar. Her kesim kendi açısından... Ben bir din adamı olarak, ötekisi siyasetçi olarak, Hindistanlı hanımefendi fakirlikle mücadele ediyor. Herkes dünya barışına katkı yapmaya çalışıyor. Ben de bu güzel mücadeleye iştirak edebilmekten büyük bir onur duyuyorum. Roosevelt Enstitüsü’ne müteşekkirim. Bu onuru kiliseme, patrikhanemize ve memleketime ithaf ediyorum. Yalnız kendim için saklamıyorum.”

“RUHBAN OKULU KONUSUNDA HÜKÜMETİMİZE GÜVENİYORUZ”
Fener Rum Patriği Bartholomeos şöyle devam etti: “Ruhban okulunun açılmasını bekliyoruz. Ruhban okulunun açılması gerçekten gecikti. Bu yıl kapatılışının 41. senesidir. Geç kalındı. Fakat hükümetimizin (AK Parti hükümeti) verdiği söz açısından gerçekten ümitliyiz. İnşallah kısa bir müddet sonra okulumuz açılmış olur. Patrikhanemiz için bir ihtiyaçtır. Kesinlikle bir lüks değildir. Geçen salı akşamı anamuhalefet partisi Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile yemek yedik. Ruhban okulu konusu da açıldı. Kendileri ‘Hükümetten bir karar olur ise muhalefet olarak destek olacağız’ dediler. Ümitliyiz, inşallah okulumuz açılır ve 1971'den önceki faaliyetine kaldığı yerden devam eder. Burası bir ilim yuvasıdır.”

Roosevelt Enstitüsü tarafından her yıl verilen Özgürlük Ödülü törenleri, dönüşümlü olarak Hollanda ve ABD’de düzenleniyor. Ödül, dünya barışına katkıda bulunanlara veriliyor. Enstitünün yetkilileri, gelecek yıl ödüllerin ise New York'ta verileceğini açıkladı.