Çikolata İhracatçısı, Dümeni ABD’ye Kırdı

Geçen sene 2 milyar dolar ihracat yapan çikolata ve şekerleme sektörü, rotayı ABD piyasasına çevirdi.

Çikolata İhracatçısı, Dümeni ABD’ye Kırdı
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete , ülkenin çikolata ve şekerleme ürünlerine ilgi duyduğunu , gıda firmaları için önemli olduğunu dile getirdi . Zekeriya Mete , bu minvalde ABD’de açılan ve sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan Uluslararası Bisküvi , Çikolata ve Şekerleme Fuarı ( Sweet and Snacks Expo 2012 ) ’na katıldıklarını belirtti .

Chicago’da yapılan fuarda 8’inci defa yerlerini aldıklarını aktaran Mete , Türkiye’den 15 firmanın 222 metrekare alanda ürünlerini sergilediklerini ifade etti , 2011’de Amerika’ya çikolata ve şeker sektöründe 80 milyon dolar değerinde ürün sattıklarını duyuran Mete , fuarla ihracat oranlarını yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini bildirdi . ABD’nin kolay bir piyasa olmadığını ancak oyuncularını mutlu ettiğini dile getiren Mete , şöyle devam etti : “Bu ülkeyi önemli görüyoruz . Siyasi münasebetlerimizin iyi olduğu bu dönemde Amerika ile ticari diyalogumuzu da artırmayı hedefliyoruz . Siyasi münasebetlerin iyi olmadığı durumlarda ticari ve ekonomik diyaloglar da kötü oluyor . Amerika’nın gelir seviyesi ve nüfus gücü ortada . Gözümüzü diktiğimiz bir ülke . ABD’de tatlı daha çok gidiyor . Obez bir toplum var . ABD piyasası için organik yeni ürünler ortaya koyduk . Bu ülkede 8’inci defa fuara katılıyoruz . Benim esas hayalini kurduğum Wall Mart ve Starbucks gibi büyük zincirler ile çalışmak . Bunun için çaba sarf edeceğiz . Bu piyasa devamlılık talep ediyor ve kolay değil . İhracat yapan firmalar çevre ülkelerde rahatlığı gördükleri için uzak yerlere açılmada çekingen davranıyorlar . Fakat artık durum değişti Türkiye’den girişimciler dünyanın her yerine gidiyorlar . ”

“ABD’YE İHRACATTA EN BÜYÜK SIKINTI FİNANS”

Amerika’ya yapılan ihracatta en büyük sıkıntının finans olduğuna işaret eden Zekeriya Mete , şunları kaydetti :
“Burada şirketler açık hesap çalışmayı talep ediyor . Daha önceleri önce teşvik alıp sonra ihracat yapıyorduk . Fakat şu an aksi bir durum söz konusu . Bunun yanı sıra şekerde fiyat farkı da var . Çikolata ve şekerleme ihracatı yapan şirketler için ciddi rakamlar bunlar . İhracatçımız piyasayı kaybetmemek adına ciddi fedakârlık yapıyor . Tüm bunların ötesinde Türkiye’de yaşadığımız problemler de var . Örneğin ihracatçımız bürokratik engellere çok takılıyor . Hem zaman hem de para kaybı oluyor . Kimi bürokratlar ‘Tamam efendim’ deyip keyifleri gelirse iş yapıyorlar , yoksa yapmıyorlar . Bu ülke ekonomisine yapılan en büyük zarardır . Bu bürokratik kafayla 2023 hedefini yakalamada güçlük çekeriz . Bizim önce kapımızın önünü temizlememiz gerekiyor . ”

“İRAN VE SURİYE’YE SATIŞLAR BIÇAK GİBİ KESİLDİ”

Geçen sene çikolata ve şekerleme grubu olarak toplamda 2 milyar 500 milyon dolar ihracat yaptıklarının altını çizen Mete , bu sene hedeflerinin yüzde 20 artışla 2 , 4 milyar dolar olduğunu açıkladı .

Mete , Türkiye için çok önemli olan İran ve Suriye piyasalarının bıçak gibi kesildiğini savunurken ; “İran’da dolar bulunamıyor , fiyatlar çok arttı . ABD’nin bu ülkeye olan ambargosu da etkili oldu . Buna rağmen 35 milyon Azeri kardeşimizin bulunduğu İran’da 5’inci ayda tertip edilecek fuara katılacağız . ” ifadelerini kullandı .