Berlin'de Türk Parlamenter Heyeti İle Meclis Başkanvekili Thierse Arasında Gerginlik

Türk parlamenter heyeti, Almanya Meclis Başkanvekili Wolfgang Thierse'nin basına kapalı gerçekleşen görüşmede tutuklu vekiller hakkında Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile tartışmasını ve toplantıyı terk etmesini 'üzücü' ve 'saygısızca' buldu.

Almanya hükümetinin resmi daveti üzerine geçtiğimiz yıl 10 Türk'ün ırkçı Neo-Nazilerce öldürülmesini görüşmek üzere Berlin'de bulunan AK Parti Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, CHP Milletvekili Şafak Pavey, MHP Milletvekili Tuncay Toskay ve BDP Milletvekili Nazmi Gür'den oluşan parlamenter heyeti, Almanya Meclis Başkanvekili Thierse ile bir araya geldi.Thierse ile görüşmelerinin ardından Berlin InterContinental Otel'de basın toplantısı düzenleyen Türk parlamenter heyeti, Almanya Meclis Başkanvekili Wolfgang Thierse'nin basına kapalı gerçekleşen görüşmede, tutuklu vekiller hakkında Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu ile tartışmasını ve toplantıyı terk etmesini 'üzücü' ve 'saygısızca' buldu

Ökten yaptığı konuşmasında, "Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse'nin davranışını ruhsal durumuyla ilgili değerlendiriyoruz" dedi.

AK Parti'li Ökten ayrıca, "Meclis Başkan yardımcısı sayın Thierse ile yapmış olduğumuz toplantının, iki bölümünü size sunmak istiyorum, ilk bölümü gerçekten bizim sorduğumuz sorular, endişelerimiz karşısında göstermiş olduğu açıklıktı. Ancak ne olduysa henüz bunun daha idraki içinde değilim şahsen, ne olduysa konu ana merkezinden çıkarılıp, asıl gelme amacımızdan çıkarılıp, ırkçılık ile ilgili hareketlerin merkezindeki çıkarılıp, siyasi anlamda ülkemizdeki tutuklu milletvekilleri ile ilgili fikir beyanetme noktasına gelmiştir. Ben bunu gerçekten hayretle karşıladım çünkü orası siyasi anlamda insan haklarının tartışıldığı bir platform değildi" diye konuştu.

CHP'li Pavey ise, "Farklı partilerden temsil edilen Türkiye Cumhuriyeti heyeti olarak, ben de hepimiz adına şunu söyleyebilirim. Irkçı cinayetlerin tekrar edilmemesi için atılan bu hassas ve hayati adımları sabote etmek bize düşmez, hiçbirimize düşmez çünkü asıl olan insan ölümlerinin araştırılması ve bunun uzun vadede çözüme dönüşmesi" dedi.

Almanya'nın, Neo-Nazi cinayetleri ile ilgili uluslararası hukuka uygun sonuçlar çıkarması gerektiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Toskay, "Eğer sayın Meclis Başkanı, milletvekillerini esas alıyor ise sayın Büyükelçimize kendisinin politik tecrübesini de yansıtacak bir üslupla, benim muhatabım siz değilsiniz buradaki parlamenterlerdir diyerek böyle bir skandala izin vermezdi. Eğer bu söylediğimiz ayrımı yapıyor ise Bay Thierse, bizi de rencide ederek ellerini masaya vurarak toplantı bitmiştirdiyemez" dedi.

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili, Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Mehmet Kılıç ise Neo-Nazi eylemlerinin geçmişte bakanlık tarafından ciddiye alınmadığını söyledi.

Kılıç ayrıca İHA'ya yaptığı özel açıklamasında, "Araştırma komisyonunda ortaya çıkan mesele işlerin çok karışık olduğunu gösteriyor. Tabii ki tüm eyaletlerin bu işin içerisine girip beraber çalışmaları gerekiyor. Bavreya Eyaleti bu konuda ilk olarak biz hazırız diyen Eyalet olmasına rağmen, soruşturma için çok önemli iki belgeyi sunmadı dosyalarda. Araştırmadan sorumlu kişinin, komisyon başkanını bir gece önceden bu konuda haberdar ettiği ortaya çıktı. Buda gösteriyor ki, en hazır olan eyalet dahi hazırdeğil. Kaldı ki Thüringen Eyaleti, yani bu Nazilerin geldiği eyalet, buraya tanık göndermeyi dahi reddetmiştir. Hatta kendi gizli oturumlarına katılmak isterse milletvekillerinin özel izin almaları gerektiğini bildirmiştir. Maalesef buda şu aşamada gönüllü bir katılımın gözükmediğini gösteriyor" dedi.

"Katiller ciddiye alınmadı" diyen Kılıç, "Sanki benim elde edindiğim izlenim, asıl araştırılması gereken noktalar araştırılmasın diye bir hal var, oda şu, asıl soru, bu gizli servis ve polis teşkilatının içerisinde de Türklere düşmanlık güden ve onların zarar görmesini isteyen ve onlara zarar verenleri görmezden gelen unsurlar var mı? Bunlar varsa, bunların bulunup temizlenmesi gerekir" dedi

Kaynak: İHA