Bağış: Erdoğan, Atatürk'ün Evini Ziyaret Eden İlk Başbakan

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Uluslararası Balkan Sempozyumu'nun açılışını yaptı.

Açılışta konuşan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret ettiklerini, Selanik Başkonsolosu'nun Erdoğan'a, "Buraya gelen ilk Türk Başbakan sizsiniz." dediğini hatırlattı. Bağış, Avrupa'da bazı ülkelerin Romanları sınır dışı ettiğini ancak Türkiye'nin onlara kucak açtığını söyledi.

Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu’nun Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla ortaklaşa hazırladığı Uluslararası Balkan Sempozyumu Grand Cevahir Otel'de başladı.

Sempozyuma Bakan Egemen Bağış'ın yanı sıra Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Bağcılar Belediyesi Başkanı Lokman Çağrıcı, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç, Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Dura katıldı.

Sempozyum açılışının ardından bir konuşma yapan Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan ile Selanik'e gittiklerini ve burada Atatürk'ün evini ziyaret ettiklerini belirtti.

Selanik'te yaşadıkları bir anıyı da paylaşan Bağış, bu anıyı şöyle anlattı: "Başbakanımız Selanik Başkonsolosu'ndan anı defterini istedi. 'Daha evvel gelen Başbakanlarımızın anı defteri duruyor mu?' diye sordu. Başkonsolos ise 'Efendim buraya gelen İlk Türk Başbakan sizsiniz.' dedi.

" Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerin, Roman vatandaşları sınır dışı ettiğine dikkat çeken Bağış, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Roman vatandaşları kucakladı. Onlar için meslek edindirme kursları açıldı." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet tarihinde Atatürk'ten sonra ilk defa cemevine giden Başbakan'ın Erdoğan olduğunu söyleyen Bağış, "Katsayı gibi insanlık dışı bir uygulamaya son verdik. Şimdi çocuklarımızın eğitiminde farklı bir döneme giriyoruz. İnşallah artık ' ne iş olsa yaparım abi ' dönemi bitiyor. Kendi alanında uzmanlaşmış bir nesil ortaya çıkıyor. " ifadelerini kullandı. Türkiye'de farklı gruplara özgürlük alanları açıldığını, Balkan ülkelerinin ve özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu hassasiyeti göstermeleri gerektiğini ifade eden Bağış, "Bu ülkede, 88 yıl aradan sonra Rum vatandaşlarımız Sümela'da ayin yapmaya, kendi inançlarına göre dua etmeye başladılar. Ermeni vatandaşlarımız 112 yıl aradan sonra Akdamar'da dua etmeye, bu ülkenin birlik ve beraberliği için Allah'a el açmaya başladılar." şeklinde konuştu.