Kazakistan'dan Kırgızistan’a Gümrük Birliğine Girme Desteği

Kazakistan, komşusu Kırgızistan’ın gümrük birliğine girmesine destek verecek.

Kazakistan'dan Kırgızistan’a Gümrük Birliğine Girme Desteği
Konuyla ilgili açıklama, bugün Kazakistan’da temaslarda bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in ziyareti sırasında yapıldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesine ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile olan görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kırgızistan’a destek sözü verdi. Nazarbayev, Kazakistan olarak Kırgızistan’ın ‘Belarus-Kazakistan-Rusya’ üçlüsünden oluşan gümrük birliğine girmesine gereken desteği vereceklerini, söyledi.

Bu üyelik sürecinin gerekli evrak ve adaptasyon normların hazırlanması adına zaman talep ettiğine işaret eden Nazarbayev, Kırgızistan’a bu süreçteki işlemlerini hızlandırması ve kolaylaştırması adına gereken desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, başbakan olduğu dönemde Nisan 2011’de yaptığı açıklamada: “Eğer biz gelecekte özellikle de Fergana Vadisi’nde huzur ve istikrar istiyorsak, ekonomik olarak birleşme yoluna gitmeliyiz. Bu yol ise gümrük birliğine üyeliktir. Bu da ekonomik birliğinin ne denli şart olduğunu anlatıyor.” demişti.
Daha önce bir diğer bölge ülkesi Tacikistan da üçlü gümrük birliğine girmek istediğini açıklamıştı .