Geleneksel Yöntem Olan Karakovanda Bal Üretmek İçin Kolları Sıvadı

Tunceli'nin Ovacık ilçesine bağlı bir köyde arıcılıkla uğraşan Kenan Çivil, fenni kovandan vazgeçerek geleneksel yöntem olan karakovanda bal üretmek için kolları sıvadı.

Yoncalı köyünde organik bal üretimi için çalışmalara başlayan Kenan Çivil , eski yöntemlerle karakovan yapıyor. Çivil, yaptığı açıklamada, eski yöntemlerle yaptığı kovanlarda üretilen balın organik ve lezzetli olduğunu söyledi.

Bir kovanın üretilmesi ve arılar tarafından kullanılması için 10 gün gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu ifade eden Çivil, ''Ürettiğimiz kovanlar tabiatın özünden gelen doğal, katkısız malzemelerden yapılan kovandır. Eğer bir insan 'çevreciyim' diyorsa önce bu işi yapması lazım. Bu iş çok temiz bir iştir. Çünkü fenni kovan için binlerce hektar orman kesiliyor, tahta yapılıyor, yeşil alanlar tahrip ediliyor ama bunda öyle değil'' diye konuştu.

Söğüt ağacından kesilen ince dallarla sepet ördüğünü aktaran Çivil, ''Sepetin içerisini de sığır gübresi, kül ve toprakla yaptığımız karışımla kaplıyoruz. Böylelikle arı için ideal doğal yuva oluyor'' dedi.

Karakovanda arıcılığa bu yıl başlayacağını ve 2013 yılında bal alacağını belirten Çivil, ''Fenni kovanın gideri bundan fazladır. Kovan alıyorsun, çerçeve alıyorsun, mum takıyorsun ama bunda öyle değil, her şey tabiattan geliyor. Üstelik fenni kovandan alacağınız 2 ton bal ticari olarak bunun 100 kilogramına eş değerdir. Ben bu işi hobi olarak yapıyorum, seviyorum. Geçmişteki köy yaşantısında atalarımızdan, babalarımızından gördük. Bunun balı daha lezzetli ve organik. Güçlü bir arı bu peteği doldursa 45-50 kilo bal çıkar'' diye konuştu.

Civil, bölgede karakovanda üretim yapan arıcı sayısının birkaç kişi olduğunu belirterek, bu yıl 60 kovanla başlayacağı organik bal üretimi işine 2013 yılında da devam edeceğini söyledi.

Kaynak: AA