Obama: 'kuzey Kore'nin Düşmanlığı Güçlülük Değil, Zayıflıktır'

ABD Başkanı Barack Obama, "Kuzey Kore'nin düşmanlığı güçlülük değil, zayıflıktır" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki işbirliğini artırmak ve bir dizi resmi temaslar kapsamında Washington'da bulunan Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, ABD Başkanı Obama ile görüştü

Liderlerin görüşmesinde Kuzey Kore, Myanmar ve İran'la ilgili son gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Görüşme sonrası konuk Başbakan Noda ile ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, Kuzey Kore'nin geçtiğimiz günlerde başarısızlıkla sonuçlanan füze fırlatma girişimini ve saldırgan tavrını eleştirdi.

Obama yaptığı açıklamasında, "ABD, Japonya ve Güney Kore diğer bölge ülkeleriyle birlikte Kuzey Kore yönetiminin uluslar arası sorumluluklara uyması konusunda ısrarını sürdürmektedir. Kuzey Kore'nin uyguladığıprovokasyonlar geçerliliğini yitirmiştir. Kuzey Kore'nin düşmanlığı güçlülük değil zayıflıktır" dedi.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ise, Kuzey Kore'nin başarısızlıkla sonuçlanan füze fırlatma girişiminin nükleer programıyla ilgili diplomatik çabaları baltaladığını belirtti.

Noda ayrıca, Çin'in, Kuzey Kore'nin nükleer programını dizginlemede noktasında hala önemli bir rol oynadığını ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ayrıca başarısız olan son füze fırlatma girişimi dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin saldırgan ve tahrik edici tavırlarına karşı birleşik bir cephe oluşturma konusunda hemfikir olduklarını belirttiler.

Öte yandan; geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore'nin başarısızlıkla sonuçlanan roket fırlatma girişiminin ardından durum değerlendirme toplantısı yapan BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin roket fırlatma girişimini şiddetle kınadığını fakat henüz bir yaptırım kararı almadığını açıklamıştı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da bir gazetecinin ABD'nin bu konudaki tutumu hakkındaki soruya "ABD'nin bu konudaki tutumu oldukça açıktır. Biz bu roket fırlatma girişimini kınıyoruz. Kuzey Kore'nin bukonudaki tutumunu 1718 ve 1874 sayılı kararların doğrudan ihlali olarak görüyoruz" cevabını vermişti .
Kaynak: İHA