Zirve Yayınevi Davası 18 Haziran'a Ertelendi

Malatya’da Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili dava, ikinci ek iddianamenin henüz hazır olmamasından dolayı 18 Haziran’a ertelendi.

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili davanın 38. duruşması yapıldı.Yoğun güvenlik önlemleri altında görülen Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler, olayın azmettiricisi olarak tutuklu bulunan Varol Bülent Aral ile tutuksuz sanık Hüseyin Yelki, sanık yakınları, öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, ve maktullerin yakınları katıldı.

Duruşma Hamit Çeker’in diş ağrısı rahatsızlığı yüzünden yarım saat geç başladı.

Duruşmada olayın azmettiricisi olduğu iddia edilen Varol Bülent Aral’ın sunduğu bir sayfalık dilekçe okunarak dava dosyasına eklendi. Mahkeme başkanından söz isteyen Varol Bülent Aral, davada sadece tanık ifadelerine binaen yargılandığını, hakkındaki tüm iddiaları yalanlayarak beraatin talep etti. Aleyhinde tanıklık yapanların Adıyaman Cezaevi’nde kaldığını, maksatlı bir şekilde hakkında suçlayıcı ifadelerde bulunduklarını anlatan Aral, “Hakkımda telefon konuşma tespiti veya aleyhime herhangi bir delik yoktur, bu olayla irtibatlandırılıyorum. Suçlamaları kabul etmem. Tahliyemi talep ederim.” dedi.

Önceki duruşmada eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yargılandığı 2. Ergenekon Davası ile birleştirilen İnternet Andıcı soruşturmasının iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmişti. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, istenilen tüm evrakların iki DVD şeklinde gönderildiğini, mahkemeye ulaşan belgelerin dosyaya eklendiğini kaydetti.

Ayrıca İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen misyonerlikle ilgili panel ve konferansların deşifrelerinde bulunan noktalı bölümlerle ilgili bilirkişi raporu dava dosyasına dahil edildi. Bilirkişinin raporunda noktalı bölümlerde sesin anlaşılmadığını belirttiği kaydedildi. Müdahil avukatlarından Erdal Doğan, çözümü yapılan panellerin birer örneğinin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesini talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan, savcılık tarafından iddianamenin tamamlanma aşamasında olduğunu, yakın tarihte kamu davasının açılacağını, davanın bu dosya ile bağlantılı olması nedeniyle duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesini istedi.
Talepleri dinleyen mahkeme heyeti yaklaşık yarım saat süren duruşmayı 18 Haziran’a erteledi. Mahkeme heyeti yeni iddianame hazırlandığı takdirde birleştirme ve diğer hususların ele alınmasına karar verdi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

MÜDAHİL AVUKATI DOĞAN: YENİ İDDİANAME ÖRGÜTÜ ORTAYA KOYACAK
Müdahil avukatlarından Erdal Doğan, duruşma sonrası adliye önünde yaptığı açıklamada, yeni iddianamenin 2 aya kadar çıkmasını beklediklerini söyledi.

Hazırlanacak iddianamede mevcut sanıkların azmettiricilerinin ortaya çıkacağını umduklarını anlatan Doğan, “Yeni iddianamenin 2 aya kadar çıkmasını bekliyoruz. Yeni iddianamede mevcut sanıkların daha üst halkası, yani azmettiricileri ortaya çıkacaktır. Örgüt şeması ortaya çıkacak, Ergenekon yapılanması ile bağı çok açık ortaya çıkacaktır. Beklentimiz bu yönde. Bizim daha çok sürekli beyan ettiğimiz husus, bunlar. Somut bir gelişme olacağını umuyoruz.” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİMalatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı. Günaydın'ın, olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009'daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010'daki 29'uncu celsede tanık olarak dinlenen Erhan Özen'in ifadelerini de dikkate alan mahkeme heyeti, Aral'ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti. Öte yandan, Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Savcı Zekeriya Öz'ün başlattığı soruşturmanın dosyası, daha sonra görevsizlik kararı verilerek Malatya'ya gönderilmişti. Bu soruşturmada ise eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor .