''Süzülen Göçmen Kuşlar ve Hatay'' Çalıştayı

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde ''Süzülen Göçmen Kuşlar ve Hatay'' konulu çalıştay yapıldı.

Tayfur Sökmen yerleşkesindeki Atatürk konferans solununda düzenlenen çalıştayın açış konuşmasını yapan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, üniversite olarak üzerinde bulundukları doğal hazinenin farkında ve bilincinde olduklarını bildirerek, gerek gönüllü gerekse resmi kurumların, doğa bilincinin oluşması konusunda düzenlediği çalışmalara her zaman akademik destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

Kent olarak hem kültürel hem de doğal zenginlik bakımından çok farklı bir noktada yer aldıklarının bilincinde olduklarını vurgulayan Güder, amaçlarının bölge insanında doğa bilinci oluşturmak ve doğa sevgisi kazandırmak olduğunu ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına doğanın korunması ve yeniden kazanılması adına ek tedbirler içeren bir çalışma sunduklarına değinen Güder, Avrupa-Asya ile Afrika kıtaları arasındaki en önemli kuş göç yolunun en önemli kavşağında bulunan Hatay'da, bu bilimsel çalıştayın düzenlenmesinin isabetli bir karar olduğunu dile getirdi.

Güder, doğal alanların korunması ve doğal hayatın devam etmesi için ek tedbirler alınmasının bölgedeki kuş varlığı için şart olduğunu kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Mehmet Yüksel Çevirgen ise dünyada 50 milyara yakın kuşun göç ettiğini, Hatay'ın da bu kuşların dünyadaki en önemli geçiş noktalarından biri olduğunu söyledi.

Hatay'dan yılda 500 milyona yakın göçmen kuşun geçiş yaptığını ya da kentteki sulak alanlarda konakladığını anlatan Çevirgen, yapılan tahribatlar ve bu geçiş noktalarında yapılan değişiklikler nedeniyle kuş varlığının tehlike altında olduğuna dikkati çekti.

Çevirgen, dünyadaki göl ve göletlerin tahrip edilmesiyle göçmen kuşların yaşam alanlarının sınırlandırıldığını belirterek, tüm bu nedenlerden dolayı göçmen kuş türlerinin tehlike altında bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Özer Özgüç de göçmen kuşlar açısından Hatay'ın önemli bir noktada yer almasına karşın Amik Gölü'nün kurutulmasının bu kuşlara büyük zarar verdiğini anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından, başkanlığını Adana Orman Müdürülüğü Şube Müdürü Ayhan Küyük'ün yürüttüğü çalıştaya başlandı.

Çalıştayın yarınki bölümünün Belen ilçesinde, Afrika'dan gelen göçmen kuşların gözlemiyle devam edeceği bildirildi.

Etkinliğe Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çaparali, Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, Rektör Yardımcısı Prof Dr. Ali Koç, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA