Çağlayan: Vergiyi Yeni Yatırıma Yönlendirecek Bir Uygulama Getiriyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi kapsamında yer tahsis ederek, yatırımcının parasının cebinde kalmasına imkân tanıdıklarını belirtti.

Çağlayan: Vergiyi Yeni Yatırıma Yönlendirecek Bir Uygulama Getiriyoruz
Çağlayan, “Vergi vermek yerine vergiyi yeni yatırıma yönlendirecek bir uygulama getiriyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yeni teşvik sisteminin detaylarını, uygulama usul ve esaslarını basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

Toplantıda sistemin firmalara getirilerine değinen Çağlayan, "Yeni teşvik paketi ile Türkiye'de istihdam maliyetlerini indirip, finansman imkânlarını artırıp sektörlerin kapsamını genişletiyoruz. 6. bölgenin yararını temel alıyoruz. Bu kapsamda ülkede teşvik edlmeyecek yatırım konuları ile enerji ve kamu yatırımları dışında diğer yatırımların Bölgesel Teşvik Uygulamaları dâhilinde desteklerden yararlanılmasının önü açılacak." diye konuştu.

İşadamlarının hangi alanda yatırım yaparsa yapsınlar önemli yardımları olacağını aktaran Çağlayan, "6. bölgede hayata geçirilecek yatırımlar kapsamında istihdam maliyetleri minimuma indirilecek. Burada sigorta primi işveren hissesi 10 sene, organize sanayi bölgelerinde 12 sene olarak uygulanacak. Bu desteğe ilave asgari ücretten belirlenen sigorta primi işçi hissesi desteği ve Gelir Vergisi desteği getiriyoruz. Yani bölgeyi istihdam maliyeti adına ülkemizin en iyi bölgesi haline getiriyoruz. 6. bölgede firmaların yatırım dönemine ait giderlerinin yüzde 44'ü vergi olarak ödenmeyecek yatırımlarda kullanılacak. Bu, 100 lira değerinde yatırımın 56 liraya mal olması anlamına geliyor. Bu, olayın vergi indirimi tarafı." dedi.

Yeni teşvik sisteminin cari açığın indirilmesini öngördüğüne işaret eden Ekonomi Bakanı, bu anlamda madencilik, demiryolu, otomotiv, eğitim, ilaç ve savunma sanayii yatırımlarının önemli olduğunu vurguladı. Zafer Çağlayan, "Bu alanlarda yatırımlar Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. bölge desteklerinden yararlanacak. 6. bölgede yapıldığı takdirde bölgenin desteklerine tabi olacaklar." bilgisini verdi.

Çağlayan, yatırımların ve kümelenmelerin desteklenmesi adına organize sanayi bölgeleri ile aynı sektörde 5 firmanın yapacağı yatırımların yanında TÜBİTAK onaylı Ar-Ge yatırımlarında firmaların hem vergi indirimi hem sigorta primi desteklerinden, bulundukları bölgenin alt bölgsinde uygulanan oran ve müddetlerde yararlanabilceğini ifade etti.

Basın toplantısında gazetecilerin yeni teşvik sistemi ile ilgili sorularını da cevaplayan Çağlayan, 6. bölgede yapılacak yatırımların firmalara faydaları ile ilgili bir soruya karşılık, şu açıklamalarda bulundu: "Yatırım yeri tahsisi yaparak, yatırımcının parasının cebinde kalmasını mümkün kıldık. Vergi vermek yerine, hem vergisini yeni yatırıma yönlendirecek bir uygulama getiriyoruz. Kendisine getirilen finansman destekleri çerçevesinde, gerek KDV istisnası ile gerek finansman avantajları. Cebinizden ödeyeceğiniz para hem cepte kalıyor, cepte kalan paranın da size bir finansan getirisi var. Yani para cebinizden çıkmıyor.” Çağlayan, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un, “Yerli otomobil rüya, çöpe atın gitsin.” sözlerinin aktarılmasına karşılık da üzüntülerini dile getirdi .