Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den Önemli Açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Çocuklarımızın önündeki bütün fırsatları eşitlemek, eğitimdeki, sağlıktaki bütün fırsatları eşitlemek birinci vazifemiz'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den Önemli Açıklama
Şahin, Türkiye Çocuk Zirvesi'nin Çorum Anitta Otel'de düzenlenen 16. yılı kutlama programında yaptığı konuşmada, çocuk hakları konusunda uluslararası bütün anlaşmalara imza atmış, çocuklar için yapılabilecek her türlü uygulamada irade kullanmış bir hükümetin bir bireyi olarak programa katıldığını söyledi.

Çocuk hakları için hukuki desteklerin yanında uygulamaların da o kadar önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, ''Yola çıkarken 'önce insan' dedik. Kadın, erkek, yaşlı, engelli, engelsiz herkesin ama herkesin dini, dili, ırkı ne olursa olsun onun doğuştan gelen hakkının en önemli hak olduğuna, onun eşrefi mahluk olduğuna ve haklarının korunmasının kutsal olduğuna inandık'' diye konuştu.

Çocukların en önemli temel hakkının yaşam hakkı olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

''Çocuklarımızın önündeki bütün fırsatları eşitlemek, eğitimdeki, sağlıktaki bütün fırsatları eşitlemek birinci vazifemiz. Onlar kendileri için ne talep ediyor, onlarla birlikte bir politikayı bakanlığımızın ana merkezi haline getiriyoruz. Çocuklar için son 10 yılda pek çok şey yaptık. Eğitimin önündeki engel yoksulluksa çocuğun annesine maddi destek verdik. Kız çocuklarına erkek çocuklarından daha fazla destek vererek 990 bin anneye 2,6 milyar lira temel eğitim için destek verdik. Kız ve erkek çocuklarımızda temel eğitimde yüzde 98,5'i yakaladık.''

-''Türkiye'nin en büyük sermayesi gençliği''-

Türkiye'nin en büyük sermayesinin gençliği olduğunu ifade eden Şahin, ''Yeni eğitim modelimizle ortaöğretimde düşen eğitim düzeyini de yüzde 98'lere taşımayı hedefliyoruz. Eğitimi 12 yıla çıkarınca, diploma 12 yıl sonra verilince üniversitelileşme ve okullaşma oranımız da hızla yükselecek. Beşeri ve sosyal sermayemizin en önemli kısmı çocuklarımız. Makamlarımız ne olursa olsun çocuklarımız iyi yetişsin muradıyla yolumuza devam ediyoruz'' dedi.

Bakan Şahin, eğitimin yanında çocukların sağlık hakkı için de yeni uygulamalar başlatıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

''Her doğan çocuğun sigortalı doğduğu, 18 yaşına kadar sosyal güvencesi olan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Doğum sırasında anne ve bebek ölümlerinin 90'lı yıllara göre çok çok azaldığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. UNICEF Başkanımız burada, 1 Haziran'da sınava çıkacağımızı söylüyorlar. Biz sınavdan korkmuyoruz. Ne yaptığımızı da ne yapacağımızı da biliyoruz. Göreve gelir gelmez aileyi merkez alarak çocukları yanlarına almalarını sağladık. 7 bin çocuğa mali destek vererek annesine kavuşturduk. Sevgi evlerinden çocuk evlerine geçiyoruz. Özgüveni olan, adresi olan, hedefi olan, ideali olan bir kadroyla yeni hedeflere gidiyoruz. Ama biz 74 milyonun çocuğunu hedeflemek ve hayata geçirmek zorundayız.''

Sivil anayasanın en önemli gündemleri olduğunu vurgulayan Şahin, meclise yeni anayasadan beklentilerini ileten ilk ekibin çocuk komisyonu olduğunu belirtti.

2023 vizyonuna hukuk devleti olmakla ulaşılabileceğini ifade eden Şahin, ''Büyüyen ekonominin yolu, hızla kalkınmanın yolu hukuk devleti olmaktan geçmekte'' dedi.

-''Küresel dünyaya uyum sağlayan gençler yetiştirmeyi amaçlıyoruz''-

''Temel felsefemiz Atatürk'ün dediği gibi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmektir'' diyen Şahin, şunları kaydetti:

''Küresel dünyaya uyum sağlayan, aynı zamanda güzel ahlaklı gençler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bütün yaptığımız uygulamalara rağmen eğer birileri çocukları istismar etmeye devam ediyorsa onların karşısındayız, çocuklar söz konusu olunca 'evet' tarafız. Anne ve babalar ise istismar eden, onların da karşısındayız. Rehabilitasyon merkezlerimizde yeniliklere gidiyoruz. Ödevimizin ve sorumluluğumuz farkındayız. Amacımız ve muradımız Hakk'ın ve halkın huzuruna çıktığımızda emanetin hakkını verebilmektir. O yüzden Çorum'un çocuk zirvesi konusunda yaptığı bu program için bakanlığım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı geminin içinde hızlı bir şekilde yol alırken Allah istikametimizi açık etsin.''

Türkiye Çocuk Zirvesi Başkanı Ebrize Çeltikçi ise ''Çocuklar için çocuklarla birlikte'' sloganıyla yola çıkan topluluğun 1992 yılında ilk defa çocuk hakları hakkında ne düşündüklerini çocuklara danıştığını söyledi.

Azınlık çocukları dahil olmak üzere toplumun her kesiminden çocukları bir araya getirdiklerini belirten Çeltikçi, ''Gördük ki çocuklarımız onlara imkan sağlanırsa çözümleri en güzel şekilde ortaya koyuyorlar. Onlar çok önemli bir güç'' diye konuştu.

-''İlk Adım ve Çocuk Dostu'' ödülleri-

Kutlama programında, çocuklara ve haklarına dair, ilk ve önemli adımları atan ve katkılarda bulunanlara ''İlk Adım ve Çocuk Dostu'' ödülleri verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'e, göreve geldiği günden itibaren aile, kadın, çocuk ve haklarına verdiği katkıdan dolayı ''Çocuk Dostu'' ödülü takdim edildi.

Programa, Bakan Şahin'in yanı sıra Çorum Valisi Nurullah Çakır, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk ile çok sayıda davetli katıldı .