'Avrupa Birliği, Türkiye İle Makedonya Ekonomilerini Örnek Almalı'

Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovskı, Avrupa Birliği'ne üye olmayan Türkiye ve Makedonya’nın geçen yıl Avrupa’da en hızlı büyüme trendini gösterdiğini belirterek, AB'nin bu iki ülkeyi örnek alması gerektiğini söyledi.

'Avrupa Birliği, Türkiye İle Makedonya Ekonomilerini Örnek Almalı'
Bu büyümenin ekonomide doğru bir politika izlendiğini gösterdiğini ifade eden Büyükelçi Goran Taskovskı, ülkesinin yabancı yatırımlar için giderek cazip hale geldiğini kaydetti.

Büyükelçi Taskovskı, Türkiye ile aralarındaki olumlu siyasi ilişkilerin ekonomik işbirliğine yeterince yansımadığını vurguladı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘Ülke Günleri’ programı kapsamında ülkesinin Ticaret Müşaviri Sayın Habil Mustafai ile Samsun’a gelen Makedonya Ankara Büyükelçisi Goran Taskovskı, oda binasında iş adamları dernekleri yöneticileri ve iş adamları ile görüştü.

Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ile çok sayıda iş adamının katıldığı toplantıda Büyükelçi Taskovskı, Samsunlu iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Makedonya’daki sanayi ve ticaret yatırımları hakkında bilgi veren Büyükelçi Taskovskı, ülkesinde Türkiye’den başka Daf ve Sütaş olmak üzere 30 Türk firmanın yatırım yaptığına dikkat çeken Goran Taskovskı, bürokraside yaptıkları reform ile yatırımcıların sıkıntı çekmediğini vurguladı.

Serbest dolaşım ticaret anlaşması sebebiyle ülkesinde üretilen bir ürüne dair gümrük ve kota sınırlaması olmadığını belirten Taskovskı, “Sütaş, Makedonya’da bir fabrika satın aldı. Yatırımlarına ise hemen başlayacak. Bu bizi çok memnun etti. Yatırımcılara verdiğimiz her sözü tutuyoruz. İlişkiler karşılıklı anlayış ve güven temeline oturduğunda ise ardından başarı geliyor. Hem Türkiye’de hem de ülkemizde daha düşük maliyetle üretim yapıldığı için ihracat cazip hale geliyor. Şuan yabancı birçok yatırımcı, ülkemize büyük önem veriyor. Türk iş adamlarını da yatırıma bekliyoruz. Türkiye ile dost ve kardeş ülkeyiz. Şuan 300 milyon dolarlık ticaret hacmimiz var. Ama ekonomik anlamda ilişkilerimiz yeterli değil. Bunu artırmak için çaba göstermeliyiz.” dedi.

AB’ye üye olmayan Türkiye ile Makedonya ekonomilerinin giderek büyüdüğüne de değinen Büyükelçi Goran Taskovskı, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Türkiye ve Makedonya’nın ekonomileri büyüyor. Türkiye geçen yıl Avrupa’da ekonomisi en hızlı büyüyen ülke oldu. Biz de ikinci olduk. Bu güzel bir olay. İşin ilginç yanı, iki ülke de AB üyesi değil. Dolayısıyla AB’nin bizleri örnek alması lazım. Çünkü doğru bir yoldayız ve devlet liderleri başarılı. AB, bizlerden çok şey öğrenebilir. "