Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Atçılık sektörüne bugüne kadar biz Bakanlık özel hesabından yaklaşık 150 milyon TL para harcadık. Atçılığa yatırım yaptık'' dedi.

Bakan Eker, ışıklandırılan Adana Yeşiloba Hipodromu'nda ilk kez yapılan gece yarışları nedeniyle düzenlenen törendeki konuşmasında, Türkiye'nin ilk hipodromlarından biri olan Adana'daki hipodromun altyapısının geliştirilmesi için çeşitli yatırım projeleri başlattıklarını kaydetti.

Bu kapsamda hipodromun gece yarışları için aydınlatmasının yapıldığını anlatan Eker, 2012 yılı içerisindeki 81 koşunun 17'sinin gece yapılabileceğini ifade etti.

Adana Yeşiloba Hipodromu'nun çim ve kum pistlerinin de yenileneceğini ve ara tünellerin yapılacağını kaydeden Eker, ''Aydınlatma için yaklaşık 10,5 milyon TL harcama yapıldı. Pistlerin yenilenmesi ve tünellerin yapılması için de 10 milyon TL civarında harcama yapılacak. Yani toplamda Adana 21 milyon TL civarında bir yatırım almış oluyor'' diye konuştu.

Türk kültürünün bir parçası olan atçılık sektörünün geliştirilmesi için projelerin sürdüğünü kaydeden Eker, atçılığın Türkiye'de son yıllarda dünyadaki diğer ülkelerin tersine yükseliş gösterdiğini ifade etti.

Eker, şöyle devam etti:

''Atçılık sektörüne bugüne kadar biz Bakanlık özel hesabından yaklaşık 150 milyon TL para harcadık. Atçılığa yatırım yaptık. Bunlar yeni hipodrom yapımı ve mevcut tesislerin daha iyi hale getirilmesi için yapıldı. Bunların hepsi Türkiye'nin tarihten gelen atçılık kültürünü gelecekte uluslararası düzeyde daha iyi noktaya taşıması, sadece atçılığın yarıştan ibaret olan faaliyet değil dünya piyasalarına yüksek kalitede at yetiştirip onları da atçılık sektörüne kazandırması için yapılıyor. Niyetimiz bu.''

Geçmişte atçılık sektörünün gelişmesi için çeşitli kanuni düzenlemeler de yaptıklarını hatırlatan Eker, bunun yeni yatırımların önünü açtığını ifade etti.

Eker ayrıca Antalya'da hipodrom yapmayı planladıklarını, Kartepe'deki merkezi de bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Yetkililerden hipodrom hakkında bilgi de alan Eker, daha sonra butona basarak sembolik olarak hipodromun ışıklarını yaktı.

Eker'in katıldığı törenle ilk gece yarışlarının yapıldığı Adana'da, 7 koşuluk programda, safkanlar ışıklar altında kozlarını paylaştı.

Gece yarışlarının 22 Mayıs'a kadar salı günleri Ankara yarışlarıyla ortak yapılacağı, 4 Eylül'de de tekrar başlayacak olan Adana gece yarışlarının 29 Aralık Cumartesi günü sona ereceği bildirildi.

Bu arada, Eker hipodromdan ayrılırken yanına gelen bir çiftçinin ''pamuk destek primleriyle ilgili'' söylediklerini dinledi. Eker, çiftçinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ile görüşmesi gerektiğini söyledi.