Avrupa Konseyi Kültür Uzmanları Heyeti Diyarbakır Valiliği'ni Ziyaret Etti

Türkiye'deki Kültür Politikası Ulusal Raporu'nun 2. taslak metninin hazırlanması için bazı illeri ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Avrupa Konseyi Bağımsız Kültür Uzmanları heyeti Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret etti.

Avrupa Konseyi Kültür Uzmanları Heyeti Diyarbakır Valiliği'ni Ziyaret Etti
Birleşik Krallıktan Robert Palmer başkanlığındaki yedi kişilik heyette Almanya'dan Kathrin Merkle, Kira Kosnick ve Khristine Merkel, Birleşik Krallıktan Christopher Gordon, Bulgaristan'dan Bissera Zankova, Hırvatistan'dan Nina Obujen bulunuyordu. Türkiye'den heyete Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Onur Gözet ve Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Daire Başkanı Hakan Aytek de eşlik etti.

Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden heyet, Vali Yardımcısı MustafaCan başkanlığındaki kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kamu kurumu ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yardımcısı Mustafa Can başkanlığında yapılan toplantı katılımcı 16 kurum ve STK temsilcilerinin yaptıkları sunumlar ve değerlendirmeyle son buldu. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından değerlendirme yapan Avrupa Konseyi Bağımsız Kültür Uzmanları Heyeti Başkanı Robert Palmer, Diyarbakır'da böyle bir toplantıyla bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Palmer, "Diyarbakır'da kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kurumların yaptıkları çalışmaların çok güzel bir verimlilikteolduğunu hissetmekteyiz. Diyarbakır'ın bölgenin kültür ve sanat merkezi olması temellerinin çok sağlam olduğunu ve gerek kamu kurumlarının gerekse STK'ların büyük bir özveriyle çalışmakta olduğunu gördük. Bundan dolayı bu etkinlikleri gerçekleştiren herkesi yürekten kutluyorum ve bu gibi çalışmaların daha da artmasını temenni ediyorum. Ayrıca böyle güzel bir organizasyonu gerçekleştiren Diyarbakır Valiliği'ne teşekkür ve minnetlerimizi sunuyorum" dedi.

"DİYARBAKIR BÖLGEDE EN FAZLA KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ YAPAN İLDİR"
Vali Yardımcısı Mustafa Can ise toplantının ülke ve kentin kültür politikalarının belirlenmesi açısından büyük bir önem arz ettiğini belirtti.

Can, "Hükümetimizin ülke genelinde ve bölgede uyguladığı programlarla kültür ve sanat alanında çok büyük değişikliklere neden olmuştur. Uygulanan bu programlarla kültür sanat faaliyetleri belirli gruplara hitap eden bir faaliyetten öte artık taşrada farklı kesimden insanların ve dezavantajlı grupların ulaşabildiği bir hal almıştır. İlimiz başta olmak üzere sosyaldestek programlarıyla gençlere, çocuklara, kadınlara ve dezavantajlı kesime yönelik sanatsal ve kültürel faaliyetler kapsamında kurslar, bienaller, dinletiler, gösteriler ve birçok performans etkinlikleri gerçekleşmekte, bu etkinliklere katılımın geniş ölçüde sağlanması adına valiliğimiz başta olmak üzere ilgili kurumlar ve STK'lar azami seviyede gayret göstermektedirler. Valiliğimiz olarak bu çalışmalar her açıdan desteklenmekte ve yaygınlaşması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca bu çalışmalarındaha planlı ve koordineli yapılmasının sağlanması için valiliğimizce ilgili tüm kurum, kuruluş, dernek, vakıf ve işletmelerin katılımıyla 'Diyarbakır Kültür ve Turizm Stratejisi ve Eylem Planı' hazırlanmıştır. Katılımcı bir ruhla hazırlanan bu planla ilimizde ilgili tüm dinamiklerin sürece dahil edilmesi sağlanarak bir eylem planı oluşturulmuştur. Hükümetimiz tarafından cazibe illeri kapsamına alınan Diyarbakır'ın kültür, sanat ve turizm alanlarında hak ettiği yere ulaşması için Cazibe MerkezleriniDestekleme Programı kapsamında ayrılan ödeneğin yüzde 95'lik kısmı yani 55 milyon liralık payı bu alanlarda ilimizin potansiyelinin geliştirilmesi için değerlendirilecektir. Diyarbakır bölgede yıl içerisinde en fazla kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan, ülkemizin ve dünyanın önemli sanatçılarını ağırlayan bir ildir. Bu açıdan Doğu'nun kültür sanat merkezi Diyarbakır'dır. Sadece ünlü sanatçıları ağırlayan bir kent değil, ayrıca birçok kültür ve sanat değerinin yetiştiği bir kenttir" şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan tüm kurum ve STK temsilcilerine teşekkür eden Vali Yardımcısı Can, heyete Diyarbakır'a yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ederek valilik tarafından basımı sağlanan ve Diyarbakır'ı tanıtan İngilizce materyal ve hediyeler takdim etti .