Baraj Dolunca Kemer Köyünde 7 Evi Su Bastı

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer barajı tarihinde ilk kez yüzde 98 doluluk seviyesine ulaşınca baraj gölü içerisindeki evleri su bastı.

Baraj Dolunca Kemer Köyünde 7 Evi Su Bastı
Baraj göletinin 104 metre yukarısında kalan Kemer Köyündeki 7 ev kullanılamaz hale gelince evlerde oturanlar yakınlardaki evlere sığındı. Devletten yardım isteyen aileleri bu kez de jandarma evden çıkartmak isteyince köylüler ne yapacağını şaşırdı.

“AİLELER YARDIM BEKLİYOR”
Baraj gölünün yükselmesi nedeniyle 40 yıldır oturdukları evleri su basan Fikret Atay, Erdal Denek, Bahattin Denek, Ramazan Atay, Hasan Mammacı, Zübeyde Olcay ve Özay Göbekçi, devletten yardım beklediklerini ifade ettiler. Köylüler adına konuşan Kemer Köyü Muhtarı Sinan Mammacı, kendisinden önce Kemer Köyü muhtarı olan Muzaffer Aysal'ın 35 yıl süren muhtarlığı döneminde iken evlerin yapıldığını ifade ederek “O dönemde yapılan evler baraj suyuna bu tarihe kadar en yakın 100 metre mesafeden az yaklaşmamıştı. 1954 yılında rahmetli Başbakanlarımızdan Adnan Menderes'in yaptırdığı ve 2 yılda tamamlanarak su tutmaya başlayan Kemer Barajı, Türkiye'nin en eski barajıdır. 1956 yılından bu yana ilk kez önceki yıl yüzde 95'lik doluluk oranına ulaşan baraj bu yılda aynı seviyeye gelince özellikle baraj gölü kıyısında bulunan köyümüz baskınlarla karşı karşıya geldi. Şu anda öğrendiğimiz kadarıyla baraj bir yıllık ürettiği elektriği 4 ayda üretmiş. Bu çok sevindirici bir olay, ama evleri su basan köylülerimizin durumu bizi üzüyor. DSİ, bu aileleri evlerinden çıkarmak için tebligat gönderdi. Onların gidecek yerleri ve maddi durumları yok. Dava süreci devam ettiği için de hiçbir şey yapamıyorlar. Babalarının zamanında 40 yıl önce yapılan bu evlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Devletten destek istiyorlar” dedi.

“MAĞDUR DURUMDAYIZ”
Evleri su basan ev sahiplerinden Fikret Atay, su baskını nedeniyle mağdur olduklarını ifade ederek; “Üç gün önce fırtına ve sağanak yağış sonunda barajın su seviyesi yükselince bizimkiyle birlikte 7 eve 20 cm ile 1,5 metre arasında su doldu. Yaklaşık 120 bin lira civarında zararımız var. Gidecek yerimiz yok. Aynı durum Doğudaki vatandaşların başına gelseydi şuan yer yerinden oynamış ve gerek yardımlar edilmiş olurdu. Mağdur durumdayız, biz de yardım istiyoruz” dedi.

Dedelerinden ve babalarından kalma oturdukları arazilerin tapuları olduğunu ifade eden Atay; “DSİ yetkilileri yeni yapılan karayolunun altında kalan arazileri istimlak ettiğini söyleyerek bizim evlerimizden çıkmamızı istedi. 40 yıldır oturduğumuz evlerden nasıl ayrılalım” şeklinde konuştu.

“SORUNU YARGI ÇÖZECEK”
Bozdoğan Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, DSİ tarafından istimlak alanında bulunan evlerdeki vatandaşlara evleri boşaltmaları konusunda tebligat geldiğinden dolayı jandarmanın evlerde oturanları çıkartmak istediğini ifade ederek sorunun yakın takipçisi olduklarını söyledi.

Kaymakam Kaşıkçı; “DSİ tarafından arazilerin boşaltılması konusunda son olarak 3 gün önce de tebligat gönderilmiş. 40 yıl önce bu arazilere yapılan evler, baraj seviyesinin 57 yıl sonra ilk kez dolması nedeniyle sular altında kaldı. Olay yargıya taşındı ve sonuç bekleniyor. Ancak su altında kalan 7 ev izinsiz yapılmış. İstimlak alanında olduğu için DSİ evlerin boşaltılmasını istiyor. Biz de sorunun çözümü konusunda yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Şu anda 60 milyon metreküp su bulunan Kemer Barajı'nın fazla olan suyunu salamıyoruz. Su ancak kademeli olarak saniyede 40 metreküp şeklinde kapaklardan bırakılıyor. Daha fazlasını bırakırsak bu kez Nazilli, Bozdoğan, Aydın, Söke ve Büyük Menderes Havzasında kalan milyonlarca dönüm arazi büyük zarar görecek. Bu nedenle büyük zarar görme yerine 7 evin zarar görmesi kaçınılmaz oldu. Zarar gören ailelerin zararlarının karşılanması için talepte bulunmaları gerek. Ayrıca Baraj yapıldığı sıralarda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Kemer Barajı Gölet Alanını belirlediğini ve arazilerin de DSİ tarafından istimlak edildiğini biliyoruz. Konuyla ilgili açılmış davalar var. Bunların sonuçlanması ile sorunun çözüleceğine inanıyorum" dedi .
Kaynak: İHA