SATSO Kadın Girişimciler Kurulu'ndan, Kaynarca Kaymakamlığı'na Ziyaret

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, Kaynarca Kaymakamı Huriye Küpeli Kan'ı ziyaret etti.

Kurul Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu Sakarya'daki bir ilçeye kadın kaymakam atanmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, ''Kadınlarımızın hayatın her alanında yer almasını arzu ediyor ve destekliyoruz. Kaymakamlık gibi görevlerde yer almanız gelecek kuşaklar için, özellikle kız çocuklar için bir rol modeli olacaktır, bunu çok önemsiyoruz'' dedi.

Hacıeyüpoğlu, kadınların sermayeye ulaşmaları konusunda sıkıntı çektiklerine dikkat çekerek, ailelerin miras ve sermayeyi kullandırmada erkeklere öncelik tanıdıklarını savundu.

12 kişiden oluşan bir kurulla çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Hacıeyüpoğlu, ''Odaya bağlı 147 kadın girişimci bulunuyor. İş hayatımızdaki kadınlarımızı ya da girişimci adaylarımızı teşvik ve kredi imkanlarından faydalandırmak, karşılıklı alışveriş içinde olmayı sağlıyoruz. Bu konularda bazı projelerimiz de var. Sermaye ulaşımıyla ilgili, MARKA ile proje ürettik. Banka ve KOSGEB kredilerinden faydalanmaları sağlanacak'' diye konuştu.

TOBB bünyesinde yeni bir yapılanma içinde olduklarını belirten Hacıeyüpoğlu, ''Kızlarımız için projelerimiz var. Çünkü şu anda cazip krediler ve hibeler var. 'Nasıl iş bulabilirim' değil, 'nasıl iş kurabilirim' diyen kızlarımıza iş kurmayı düşündürmek istiyoruz. Mesela Kaynarca sizin sayenizde 'ben de kaymakam olabilirim' diye düşünecek, bu mesleği tercih edebilecek'' şeklinde konuştu.

Kaymakam Kan ise Türkiye'de bin 500 mülki idareci bulunduğunu kaydederek, ''Kadın olarak 26-27 kişiyiz. 1992 yılından bu yana bayan kaymakam alınmaya başlanmış. Daha önceleri bayan kaymakam alınmıyormuş. Dava açılmış, bazı aşamalardan geçilmiş. Üniversitelerde her iki öğrenciden biri kadın gibi. Üniversitelerde eğitim fakültelerinde erkek sayısı azdır, bayan sayısı fazladır. Bizde erkek sayısı fazladır. Mesela biz 85 kişiydik, 18 kız öğrenci vardı. Çok tercih edilmiyor. Genelde bu meslek bayan açısından zor görünüyor. Sizin gibi girişimci kadınları gördükçe büyük bir mutluluk duyuyorum'' ifadelerini kullandı .
Kaynak: AA