Yunanistan'a Verilecek Kredilere “Euro Şartı”

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Yunanistan'ın ortak para birimi 'Euro'dan vazgeçmek zorunda kalması ihtimaline karşı bu ülkeye sağlanacak kredilere “Euro şartı” getirerek kendisini güvence altına aldı.

Yunanistan'a Verilecek Kredilere “Euro Şartı”
Böylelikle Avrupa Birliği'nin talimatı doğrultusunda kredi sağlayan “European Investment Bank” Yunanistan'ın eski para birimi olan Drahmi'ye geri dönmesi halinde bile kredi geri ödemelerini euro üzerinden alabilecek.

Bild Online'a konuşan bir EIB sözcüsü, “AB'nin denetleme mekanizmaları ve birlik ülkelerin yaşanmakta olan borç krizini gerekçe göstererek gündeme getirdiği talepler doğrultusunda standart kredi sözleşmelerindeki bazı maddeler değiştirildi. Bütün kredi anlaşmalarında uygulanacak olan Euro maddesine göre krediler hangi para birimi üzerinden alınmışsa yine o para birimi üzerinden geri ödenecek.” dedi.

Bu arada Almanya'da Yunanistan'a kredi veren özel bankaların da yaptıkları sözleşmelerde Euro şartı uygulayarak kendilerini güvence altına almaya başladığı öğrenildi. AB'nin yatırım bankası EIB sadece geçen yıl kalkınma projelerinde kullanılmak üzere Yunanistan'a 2 milyar euroya varan miktarda kredi imkanı sağlamıştı .