Sudan Milli Ümmet Partisi'nden Sudan ve Güney Sudan'a Ateşkes Çağrısı

Sudan Milli Ümmet Partisi, işgal edilen ihtilaflı petrol bölgesi Heglig ile soruşturmanın başlatılması ve Sudan ile Güney Sudan taraflarının, sınırları boyunca askeri operasyonlarını karşılıklı olarak durdurması çağrısında bulundu.

Dün, Sudan parlamentosunun, Güney Sudan'ı geçtiğimiz hafta Güney Kordofan'a yaptığı saldırılardan dolayı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etme kararı almasının ardından Sudan Milli Ümmet Partisi'nden yayımlanan bildiride Sudanlı halkın yararı için iki tarafın karşılıklı olarak ateşkes ilen etmesi gerektiğini belirtti.

Güney Sudan'ın Heglig kasabasındaki saldırılarına karşın başlatılacak soruşturmanın arkasında olacaklarını belirten Sudan muhalefet lideri ve eski devlet başkanı Al-Sadiq al-Mahdi yaptığı açıklamasında, "Hükümetin, Güney Sudan tarafından Heglig'e yapılan saldırılarla ilgili soruşturmasının arkasında olacağız. Güney Sudan'ın bu tavrının nedenlerinin detaylıca ele alınıp o doğrultuda adım atılması gerekmektedir. Güney Sudan ordusunun gelecekte de bu tarz hatalarını önlemek adına dava edilmelidir" dedi.

Mahdi ayrıca, Güney Sudan'da siyasi bir parti olan Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nun ülkede askeri seferberlik ilan etmesini de kınadı.

Öte yandan; dün kapalı oturumla olağanüstü toplanan Sudanlı parlamenterler, Güney Sudan'ın saldırılarına son vermesi ve işgal edilen ihtilaflı petrol bölgesi Heglig'in Sudan'a tekrar verilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne gidilmesi kararı almıştı .
Kaynak: İHA