Erzincan’da Aşı Seferberliği

Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Mesut Turan, "Biz her yıl olduğu gibi bu yılda aşı haftası dolayısıyla ekiplerimiz ilçelerde, beldelerde, köylerde gezerek eksik aşılı çocuk varsa onların aşılarını tamamlayacaklar.

Erzincan’da Aşı Seferberliği
" Erzincan'da 21-27 Nisan tarihleri arasında kutlanan Avrupa Aşı Haftası için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda 2 Nolu Sağlık Ocağı'nda bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mesut Turan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini söyledi.

Aşı Haftası'yla ilgili olarak açıklama yapan Erzincan Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan açıklamasında, "2005 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde, Türkiye’de dâhil Avrupa bölgesinde bir aşı haftası uygulamasına başlamıştır. Bu aşı haftası Nisan’ın son günlerine denk geliyor. Bu yılki aşı haftamız 21-27 Nisan bu haftadaki maksat özellikle çocuk yaş grubunda ki evlatlarımızın eksik aşılarını tamamlanması, aşılanmamış çocuk varsa bu çocukların tekrar aşılanması sağlık personelinin aşılma konusunda bilgi ve becerilerini arttırılması, aşılama ile ilgili yeni tekniklerin sağlık personeline geliştirilmesi eğer uygulamaya yeni konulmuş bir aşı varsa bu aşının aşı takvimine eklenmesi şeklinde bir uygulamadır.

Aynı zamanda aşı ile ilgili vatandaşlarımızın bilgi düzeyini, bilgi birikimini arttırmak vatandaşlarımızda bir aşı duyarlılığı ilgili aşıya karşı duyarlılığın oluşturulması ile ilgili bir farkındalık oluşturmaktır. Biz her yıl olduğu gibi bu yılda aşı haftası dolayısıyla ekiplerimiz ilçelerde, beldelerde, köylerde gezerek eksik aşılı çocuk varsa onların aşılarını tamamlayacaklar. Kayıt altına alınmamış ve hiç aşıya gelmemiş çocuklar varsa onların aşılarını yapacağız. Basın aracılığıyla halkımıza aşılanmamış çocukların aile sağlık merkezlerine, sağlık kurumlarına getirerek aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Bildiğiniz gibi genişletilmiş aşılama programında 12 hastalığa karşı aşı yapıyoruz. Bunlar difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, tüberküloz aşıları gibi bu hastalıklara karşı yaptığımız aşılardan dolayı artık küçük çocuklarda ölümler hemen hemen çok azaldı. Bu hastalıklara bağlı oluşan hastalıklar yok oldu denilebilir. Artık çocuk felcinden sakat olan çocuklar yok kızamıktan dolayı felç olan çocuklar yok tüberküloz’dan dolayı ölen çocuklarımız veya erişkinlerimiz olmuyor. Bebek ölümlerimiz ülkemizde yüzde 10’ların altına indi ki bu 10 yıl önce yüzde 30’lardaydı daha da aşağıya indirmeyi hedefliyoruz. Artık aşılanmamış çocuğumuz yok bu oranlar dâhilinde aile hekimliği uygulamasına geçtikten sonra bu aşı oranlarımız yüzde 100’lere yaklaştı çünkü her aile hekimimize bağlı bir nüfus o nüfusa kayıtlı bir çocuk sayısı var. Artık aile hekimlerimiz her doğan çocuğa aşı programına alıyor ilköğretim 8. sınıfa kadar rutin aşılarını ve tekrar aşılarını tamamlamış oluyorlar.” dedi.