Avustralya ve Yeni Zelanda Anıtlarında Tören Düzenlendi

Çanakkale'de düzenlenen Anzak törenleri kapsamında sabahki Şafak Ayini'nin ardından Avustralyalıların Lone Pine Anıtı’nda da ayrı bir tören yapıldı.

Saat 10.00’da başlayan törende Türkiye’yi Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna temsil ederken Avustralya Başbakanı Julia Gillard ve Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy, Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerle gelen binlerce Anzak torunu katıldı.

Avustralya Muhafız Birliği'nin yerini almasının ardından tören başladı.

Avustralya Büyükelçisi İan Biggs tarafından yapılan karşılama konuşmasından sonra Avustralya Ordusu Başrahibi Geoff Webb, İncil’den bir bölüm okuldu. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, yaptığı konuşmada Çanakkale Savaşları’nda 8 bin 700 Avustralyalının yaşamını yitirdiğini belirterek, “Anzaklar, ulusun çocukları Gelibolu’nun askerleri oldu. Bu coğrafyanın hiçbir yerinde, Lone Pine’ndekinden daha şiddetli bir çatışma olmamıştır. Üç günlük şiddetli çatışma, bu toprağı kana boyamıştır. Bu sebeple bugün buraya bir zaferi kutlamak için gelmedik. Anzakları ve umuyorum az da olsa bizleri de tanımlayan değerlerin onuruna geldik. Burada zafer kazanılmadı ancak bir yerde zorlu bir ders çıkarıldı ve anlam kazanıldı.” dedi.

Konuşmanın ardından Avustralya Ordusu Başrahibi Geoff Webb tarafından, Avustralya Savunma Kuvvetleri için dua ettirildi. Savaşa katılan ülkelerin temsilcileri, anıta çelenk koyduktan sonra savaşta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.Buradaki törenin ardından Yeni Zelandalı askerleri anmak için Conk Bayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtı’nda da bir tören yapıldı. Törende konuşan Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy, “Conk Bayırı, Yeni Zelanda kuvvetlerinin Gelibolu mücadelesinde olduğu son büyük itici gücün taktik hedefiydi. Bugün burada bizim kutsal yolculuğumuza tanıklık etmeleri için Conk Bayırı taarruzuyla oluşan Yeni Zelanda kimliğinin esas anlarından biri simgeleştirilmektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından buradaki anıtta da saygı duruşu ve çelenklerin koyulmasıyla Anzak törenleri son buldu .