Tfmd Yılın Basın Fotoğrafları 2011 Sergisi Antalya'da

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ''Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2011'' yarışmasında ödüle layık görülen eserler, Antalya'da sergilendi.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen ''Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2011'' sergisi, Hukuk Fakültesi Sergi Salonu'nda açıldı.

Serginin açılışını, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve TFMD Başkanı Rıza Özel gerçekleştirdi.

Sergide, TFMD tarafından düzenlenen ''Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2011'' yarışmasında ödüle layık görülen 55 fotoğraf yer aldı.

Yarışmanın ardından Türkiye'de ilk kez Antalya'da düzenlenen sergi, 6 Nisan Cuma gününe kadar açık kalacak.

-''Bir kare, Yunus'u kurtarmaya yetmedi''-

Açılışın ardından TFMD Başkanı Rıza Özel ve Reuters Haber Ajansı foto muhabiri Ümit Bektaş, Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda, ''Türkiye'de ve dünyada basın fotoğrafçılığı'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Özel, konferansta yaptığı konuşmada, ''yılın haber fotoğrafı'' seçilen ve Van depreminde enkaz altında kalan Yunus isimli çocuğa ait fotoğrafın, foto muhabiri Ümit Bektaş'a ait olduğunu hatırlattı. Tek bir karenin fotoğrafın bile insanlık için çok önemli olduğunu belirten Özel, ''Bir kare, Yunus'u kurtarmaya yetmedi, ancak iki kardeşinin geleceğini değiştirmek için yeterli oldu'' dedi.

Özel, Türkiye'de ve dünyada haber fotoğrafçılığından örnekler verdi. Basın fotoğrafçılığında teknik bilginin önemli olduğunu ve bilgisayar programlarıyla fotoğrafa ekleme veya çıkarmalar yapmanın doğru olmadığını vurgulayan Özel, ''Haber fotoğrafı kanıttır. Tarihe tanıklık eden sayfalarda, fotoğrafın tarihe ihanet etmesine bizim camiamızda asla izin yoktur'' diye konuştu.

Yurt içi ve yurt dışında çalışma ortamı bulduğu işlerde karşılaştığı özel anları fotoğraf karesine yansıtırken yaşadıklarını anlatan Özel, kendisini dinleyen gençlere foto muhabirliğin zevkli ama zor yanları olduğunu söyledi.

-''Fotoğraf, gerçeğin en yoğun halidir''-

Reuters Haber Ajansı Foto Muhabiri Ümit Bektaş da Van'da çektiği ve ödül getiren fotoğrafın öyküsünü izleyicilerle paylaştı. Bektaş, ödül alan fotoğrafı görenlerin daha sağlam binalar yapmaları gerektiğini anlamalarıyla, çekilen karenin de hedefine ulaşacağını söyledi.

Fotoğrafın haberin unsurlarını da barındırması gerektiğine işaret eden Ümit Bektaş, ''Fotoğraf, su katılmamış, gerçeğin en yoğun halidir. Haber fotoğrafı, kendisini anlatması gerekir'' dedi.

Şiddeti içeren fotoğrafların gazetelerde yer almasına karşı olduğunu söyleyen Ümit Bektaş, şiddeti ifade ederken ve önlemeye çalışırken insanları olumsuz etkileyecek objeler yerine, olumlu yönlerde ders verecek ifadelerin kadrajda yer alması gerektiğini kaydetti.