100 Bin Adet Fıstık Çamı Toprakla Buluşacak

Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Tepeoba köyü yakınlarında geçen yıl kurulum çalışmalarına başlanan Bakır-Molibden maden tesisinde, çevre köylere dağıtılmak üzere yaklaşık 100 bin adet fıstık çamı yetiştirilmeye başlandı.

Tesis henüz faaliyete geçmeden, çevre köylerin tarım ve ormana dayalı ekonomilerine katkı yapmak adına Orman İşletme Şefliği'nin göstereceği yerde fıstık çamı ormanı oluşturmak üzere çalışmalara başladı.

Türkiye'nin ilk molibden tesisi olma özelliğini de gösteren maden tesisinde fıstık çamı tohumları titiz bir işçilikle toprakla buluşturulurken, çevre köylerden gelen işçilerin yardımlarıyla poşetlenmeye başlanılan fıstık çamları önümüzdeki yıllarda köy muhtarlarının koordinesinde köylüye dağıtılacak ve toprakla buluşacak.

Genel Müdür Edip Akıncı, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak önce doğaya saygı prensibiyle ticari faaliyetlerini sürdüren bir işletme olduklarını belirtti.

Orman köylerinin kalkınması ve doğaya daha da güç kazandırmak için 100 bin adet fıstık çamı fidesi dağıtma kararı aldıklarını kaydeden Akıncı, şunları kaydetti:

''Kurulum aşamasında olan tesisimiz için geçtiğimiz yıl uzman ekibimiz ile beraber yaklaşık 45 bin adet değişik cins ve türdeki bitkiyi toprakla buluşturmuştuk. Uzun ve etkili geçen soğuk havaların ardından baharın da gelmesiyle birlikte temin ettiğimiz yaklaşık 100 bin adet fıstık çamı tohumunu poşetlere yerleştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bugün poşetlere yerleştirdiğimiz fıstık çamı tohumlarımızı toprakla buluştururuz.''

Tesisin Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Akıncı, Türkiye'nin en büyük Bakır ve Molibden zenginleştirme tesisinin Havran'da faaliyete geçeceğini bildirdi. Akıncı, ''Yapılan yatırımlarla Havran ve Körfez geleceğini zeytin ve turizmden sonra madencilik ve fıstık çamı belirleyecek'' dedi.