Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Sanat Anlayışı Konferansta Anlatıldı

Dumlupınar Üniversitesi'nde , Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç tarafından şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanat anlayışına ilişkin konferans verildi.

Rektörlük'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. Yazkaç, GSF Konferans Salonu'nda verdiği konferansta, Eyüboğlu'nun birçok formda eserler üreten bir sanatçı olduğunu bildirdi.

Onun geleneksel süsleme el sanatlarında seçtiği motifleri yapıtlarında Batının tekniğiyle birleştirerek kullandığını ve bu yönüyle yerel ve ulusal konuları ele alan Türk halk folklorunu, Anadolu rengini, dokusunu ele alıp resimlerine taşıdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yazkaç, şunları kaydetti:

''Batı eğitimi alan ama yurda dönüp Türk kültürünü, rengini, dokusunu Anadolu'dan, görsel Anadolu kültüründen, Türk halkından beslenerek yeni bir biçim arayışı ve konu arayışında olan sanatçı grupları vardı. Bu gruplara Bedri Rahmi de dahil olmuştu. Bedri Rahmi, Anadolu'yu bitmek tükenmez bir kaynak olarak gördü. Anadolu'ya baktı, Anadolu'yu keşfetti, masal, ağıt, söylence, türkü ve ninnilerden beslenerek şiirler yazdı.''

Yrd. Doç. Dr. Yazkaç, Eyüboğlu'nun çalışmalarını içeren görselleri konferans sırasında katılımcılara gösterdi.

-Sevdiğin köyünün su sorunu çözüldü

Altıntaş ilçesine bağlı Sevdiğin köyünün mevcut su deposunun yeterli gelmemesi üzerine yeni su deposu inşa edildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, köyün mevcut içme suyu deposunun 1986 yılında yapıldığı ve depoda oluşan çatlaklar nedeniyle yer yer su kaçakları olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Sızıntılar ve zaman içinde köye yeni yerleşim alanları yapılmasının, mevcut su deposunun yeterli su basıncı sağlayamamasına yol açtığı duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

''Geçen yıl KÖYDES Projesi kapsamında 100 tonluk betonarme gömme, bu depoyu besleyecek terfi hattı ve depo dönüş şebeke hattı inşaatları tamamlanarak köyün hizmetine sunulmuştur. Yapılan tesisin keşif, metraj, etüt ve kontrollük işleri, İl Özel İdaresi teknik elemanları tarafından karşılanmış olup, köylerimizin sağlıklı bir içme suyuna kavuşabilmesi için gerekli tüm çalışmalar devam etmektedir.''

Açıklamada, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Akkaya ve Genel Sekreter Yardımcısı Murat Koyak'ın çalışmaları yerinde incelediği kaydedildi.

-Hakkari Üniversitesi'nden öğrenciler DPÜ'de

Hakkari Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, Dumlupınar Üniversitesi'ni ziyaret etti.

DPÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, öğretim görevlileri Fatma Akdoğmuş Demir ve Hakan Çakır ile DPÜ'ye gelen öğrenciler, Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Genç tarafından ağırlandı.

Merkez Yerleşke'yi gezen öğrenciler, burayı gördükten sonra çalışma şevklerinin arttığını belirterek, bu ziyaretle Hakkari Üniversitesi'nden DPÜ'ye gönül köprüsü kurduklarını ifade etti.

Rektörlük Şeref Salonu'nda öğrencileri ağırlayan Prof. Dr. Osman Genç, öğrencilere DPÜ ile ilgili bilgiler vererek, öğrencilerden kendilerini çok iyi yetiştirmelerini istedi.

Demir, Kütahyalı olduğunu ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduğunu dile getirerek, ''Öğrencilerimiz DPÜ Merkez Yerleşke'yi görünce ufukları açıldı. Bir kampüs havasına, üniversite havasına girdiler'' dedi.

-TDK Başkanı Kaçalin, DPÜ'de söyleşiye katıldı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda akademisyen ve öğrencilerle söyleşiye katıldı.

Rektörlük'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Kaçalin, söyleşide, fizik, kimya gibi branşlarda eğitimin Türkçe olmasının önemli olduğunu bildirdi.

Fiziğin dili Türkçe olursa, bu bilim dalında yetişen kişilerin bir ticari aracın kullanım kılavuzunu Türkçe'den okursa aracı Türk firmasından satın alacağını ifade eden Prof. Dr. Kaçalin, ''Kişi Türkçe'si üzerinden fiziği öğrenirse, Türk fizikçileriyle birlikte olur, Türk sanayisi, Türk fiziğiyle gelişir. Türk edebiyatını yabancı dille yaptığınız zaman Türk edebiyatı dünyaya tanınır. Fiziği Türkçe yaparsak biz kazanırız. Bu bilim dillerini Türkçe yapmak tercihindeyim'' dedi.

Prof. Dr. Kaçalin, TDK'nın sözlükle ilgili çalışmaları hakkında bilgi vererek, sözlüğün bir kelime listesi olmadığını belirtti.

Sözlükteki kelimelerin sayısının fazla olmasıyla övünmenin bir anlamı olmadığına işaret eden Prof. Dr. Kaçalin, ''Esas olan, konuşulan dildeki kelimelerin zihnimizde izah edilmiş olması, berrak olması ve münasebetlerinin problemsiz olmasıdır. Bu da kelime atarak değil, kelime kazanarak olur'' diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Kaçalin'e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan tarafından üzerinde DPÜ amblemi bulunan çini tabak hediye edildi.

-Öğrenciler gümrük çalışmalarını inceledi

Dumlupınar Üniversitesi Emet Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü son sınıf öğrencileri, Öğretim Görevlisi Okan Mete'nin girişimiyle Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Gümrük Müdürlüğü, Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü'ne düzenlenen teknik geziye katıldı.

Mete, yaptığı yazılı açıklamada, gezinin, öğrencilerin teoride aldıkları gümrükleme bilgilerinin uygulama aşamalarını yerinde görmek ve bilgilerini pekiştirmek amacıyla organize edildiğini bildirdi.

Öğrencilerin ilk olarak İzmir Gümrük Müdürlüğü'nü ziyaret ettiğini duyuran Mete, şunları kaydetti:

''İzmir Gümrük Müdür Yardımcısı Orhan Şenel ve İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Yumuşak'tan brifing alan öğrenciler, gümrükleme sürecinin işlem adımlarını yerinde görme imkanı buldu. Daha sonra Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü'ne geçen ve serbest bölgelerdeki gümrükleme süreci hakkında bilgi alan öğrenciler, Ege serbest bölge kurucu ve işleticisi ESBAŞ tesislerini de ziyaret ederek, Genel Müdür Yardımcısı Serdal Acar'dan 'serbest bölgelerin ülke ekonomisine katkıları ve bu katkı içerisinde ESBAŞ'ın rolü' konulu brifing aldı. Son olarak öğrenciler, eski ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı merhum Kaya Tuncer'in otomobil koleksiyonunu izledikten sonra ESBAŞ Teknoloji Merkezi ve Ege Serbest Bölge sahasını gezerek teknik geziyi tamamladı.' '
Kaynak: AA