Üniversiteler Arasındaki ‘Kampus Alanı’ Gerilimi

AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı, Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) bugün yaklaşık 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak, “ÇÜ, bugüne kadar Adana tarımına ne kazandırdı?” diye sordu.

Üniversiteler Arasındaki ‘Kampus Alanı’ Gerilimi
Yağcı, boş ve verimsiz bir arazinin taliplisinin de çok olacağını ifade ederek, Çatalan Barajının ilerisine üniversite yapılamayacağının altını çizdi.

Hekimevi’nde düzenlenen toplantıda Adana’da yerel bazda yayın hayatını sürdüren basın kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Yağcı, ÇÜ ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni karşı karşıya getiren ‘kampus alanı’ tartışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulundu. ‘Kurumsal kıskançlık’ların her zaman yaşandığı yorumunda bulunarak, bunun yeni bir durum olmadığının altını çizen Yağcı, ÇÜ’nün yaklaşık 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu, bünyesinde ziraat fakültesi bulundurulan üniversitelerde arazinin de büyük olduğuna dikkat çekti.

“BİR YERDE BOŞ VE VERİMSİZ BİR ARAZİ VARSA ORAYA TALİP DE ÇOK OLUR”
Bu durumun ÇÜ için de geçerli olduğunu kaydeden Yağcı, “Hatta üniversitenin ilk kurucu rektörü de ziraat fakültesinin profesörü olduğu için fakülteye arazi tahsisi talebinde bulunmuş ve bu talep de kabul görmüştü. Peki buradan bir kez daha soruyorum; 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan ÇÜ, Adana tarımına ne kazandırdı? ‘Gen Merkezi’ elbette ki lazım. Ancak oraya ne ektiklerini bizzat görmek istiyorum. Bir yerde boş ve verimsiz bir arazi duruyorsa, oraya talep de çok olur. Eminim ki, o araziler verimli ve etkin bir şekilde değerlendirilseydi, kimse oraya talip olmazdı” dedi.

“ÇÜ’NÜN O GÜN BUGÜNDÜR NE YAPTIKLARINI GÖREMEDİK”
Milletvekilliği yaptığı dönemde Sağlık Bakanı’nın Adana’ya geldiğini ve yapılan toplantıda da ‘Ortadoğu’nun en büyük hastanesi’ni Adana’ya kazandırma noktasında arsa arayışı içinde olduklarını anlatan Yağcı, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Yaklaşık bin dönümlük bir araziye ihtiyaç vardı. Kentin tüm dinamikleri oturup konuştuk, konuyu enine boyuna tartıştık ve ÇÜ’ye ait boş bir arazi vardı. Üniversiteye danışıldı, ÇÜ Rektörü Sayın Alper Akınoğlu, ‘Tabi iyi olur’ diyerek, hiç itirazda bulunmadı. Sonrasında ÇÜ Senatosu toplandı ve birkaç gün sonra da ‘Arsamızı vermeyiz’ diye açıklama yapıldı. O gün bugündür biz görmedik ne yaptıklarını, gören varsa beri gelsin.”

“YENİ BİR ÜNİVERSİTE İÇİN GENİŞ BİR ARAZİYE İHTİYAÇ VAR”
Bugün de benzer bir sürecin yaşandığının altını çizen Ziyaettin Yağcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla Adana’ya yeni bir üniversite kurulacağını hatırlatarak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın, üniversiteye idari bina anlamında yer göstererek, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda yer tahsisinde bulunduğunu anlattı. Yağcı, “Herkes biliyor ki, üniversiteler küçücük bir yerde kurulmuyor. Bunun için geniş bir arazi lazım. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde ‘Havacılık Fakültesi’ de olacak. Bazı fakültelerin binası, lise binaları büyüklüğünde olabilir. Ancak eğer bir ‘Havacılık Fakültesi’ açıyorsanız, bir uçağın inip kalkabilmesine imkan sunan geniş bir araziye ihtiyaç var” diye konuştu.

“NE DESENİZ ÇIKIP DA SİZE ‘VERMEZÜK’ DİYORLAR”
Yeni üniversitenin neden Çatalan Barajı’nın üst kısmına kurulmadığı yönündeki tepkilere de değinen Yağcı, “Doğru ve yerinde bir tepki. Toros Dağları’nda boş arazi çok ama buraya öğrenci gidecek. Ulaşım, çok önemli. Başka bir yer olur mu? Belki alternatif bir alan bulunabilir. Ama ortada alınan bir karar var, bu alan üniversiteye eğitim için tahsis edilmiş. Milletin malıdır orası. 27 bin dönümü sen kullan, 3 bin dönümü de başkası kullansın. Bunun üzerinde kıyamet koparmaya gerek yok. Bize hiç dokunma ama sen her şeyi yap. Milletin malını bir üniversite kullanıyorsa, diğer bölümünü yine başka bir üniversite kullanabilir. Bu sorun haline getirilmemeli. Vatandaşın biri bölgeye Fen Lisesi yapmak istedi. Liseye çok fazla yer gerekmez. 20-30 dönüm yeter. Normal liseler 10 dönüme yapılıyor. Ne deseniz ‘vermezük’ diyorlar. Sizin işlemediğiniz bir yer varsa, herkes oraya talip olur. Üniversite üniversiteliğini yapar, verimli kullanırsa kimse gelip talip olmaz. Ama kullanmazsan birileri gelir kullanır. Hazine adına tahsis edilmiş ve aynı hazine bugün; ‘O tahsisi iptal ettim, buna veriyorum’ diyor. Bana göre Çatalan Barajı’nın ilerisine üniversite yapılmaz, öğrenciler gidemez” dedi .
Kaynak: İHA