Sberbank, Denizbank’la Yeniden İlgileniyor

Rusya devlet bankası Sberbank’ın Belçika-Fransız ortaklığının sahip olduğu Denizbank’ı satın almak için tekrar harekete geçtiği belirtildi.

Basına konuşan Sberbank CEO Yardımcısı Sergey Gorkov, tekrar Denizbank 'la ilgilenmeye başladıklarını kaydederek, “Sözleşme olasılığını gözden geçiriyoruz. Bu yıl doğu Avrupa 'ya yaptığımız yeni satış sözleşmemiz bizim için önemli, bunun sayesinde yeni yapımızı ı güçlendireceğiz” bilgisini verdi.

Şubat 'ta Sberbank, Volksbank International VBI bankasını (Avusturya) 505 milyon Euro 'ya satın almıştı. Rus basınına göre, Sberbank Türkiye 'nin yanısıra Polonya piyasasıyla da ilgileniyor. Haberlere göre Sberbank, Denizbank için HSBC, UniCredit SpA ve Qatar National Bank 'la mücadele etmek zorunda kalacak. Bloomberg ajansına konuşan kaynaklara göre Qatar National Bank, yüksek fiyattan dolayı satış sözleşmesinden vazgeçebilir. Reuters 'a konuşan kaynaklar ise, söz konusu bankanın çok iyi fiyata Denizbank 'ı satın almaya hazır olduğunu iddia etti. Rus Finam Menedjment kurumu uzmanı Aleksandr Osin, Denizbank 'ın fiyatının 5,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

İstanbul Borsası 'na atıfta bulunan Rus Firstnews portalına göre Denizbank 'ın fiyatı 6,4 milyar dolar. Rus Trust bankası uzmanı Yuliya Safarbakova ise, “Muhtemelen Aralık ayından sonra Dexia satış sözleşme şartlarını değiştirdi, dolayısıyla Sberbank satın almak için Denizbank konusuna tekrar döndü.” dedi.

Rus uzmanlar, banka piyasası açısından Türkiye 'yi cazip ülkelerden biri olarak görüyor. Firstnews portalı, “Türk bankaları, krizden az etkilendi ve iyi gelecek vaat ediyor. Sberbank için güzel çalışmalardan biri, Türkiye 'de Rus turistlere yönelik banka operasyonları olabilir” yorumunda bulundu.Sberbank'ın Denizbank'ı satın almak istediğine ilişkin haberler Ekim ayı başlarında basında yer almıştı.

Haberler üzerine Sberbank CEO German Gref, “Denizbank 'ı satın alma olasılığı gözden geçiriliyor, ama somut görüşmeler yok” demişti. Gref daha önce Polonya ve Türkiye piyasalarıyla ilgilendiklerini ifade ederek, “Avrupa'daki varlığımız açısından net bir strateji geliştirdik. Orta vadede Türkiye ve Polonya olmak üzere iki Avrupa ülkesinde faaliyet göstermeyi hedef olarak belirledik. Bu iki ülke bizi çok ilgilendiriyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Kasım ayında ise Sberbank'ın Denizbank 'tan vazgeçtiği iddia edilmişti. Reuters kaynaklı haberde Sberbank'ın vazgeçme gerekçesi ağır mali koşullar ve Avrupa'da krizin giderek derinleşmesi şeklinde ifade edilmişti.