Müsiad İzmir Şubesi, Makedonya'ya Çıkarma Yaptı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahman Çabuk başkanlığındaki heyet, Makedonya'ya ticari ve kültürel amaçlı gezi gerçekleştirdi.

Müsiad İzmir Şubesi, Makedonya'ya Çıkarma Yaptı
MÜSİAD İzmir Şubesi’nin girişimleri ile Üsküp’te Makedonya Ekonomi Odası’nda gerçekleştirilen İş Forumu’na, MÜSİAD İzmir Şubesi üyesi 20 firma ile 40 işadamı, Makedonya genelinden 54 firma ile 100’den fazla işadamı katılarak ikili iş görüşmeleri yaptı.

İş Forumu’nun açılış bölümünde Türkiye ekonomisi, dinamikleri ve MÜSİAD hakkında bilgiler veren İzmir Şube Başkanı Çabuk, “Son yıllarda hemen her alanda hızlı bir dönüşümü gerçekleştiren ve küresel ekonomiye entegrasyon konusunda başarılı bir gelişme kaydeden Türkiye’nin, bölgesinde her açıdan etkin ve belirleyici bir aktör haline geldiğini görmekteyiz. Bölgede ekonomik ve ticari yapılanmanın önderliğinin artık Türkiye’nin elinde olduğu görülmektedir. Bu şekilde, başarıyla sürdürülen komşu ve çevre ülkelerle sorunsuz bir serbest ticaret ve ekonomik işbirliği hedefine doğru hızlı bir şekilde yürüyoruz. İzmir MÜSİAD’lı İşadamları temsilcisi olarak bu günde ziyaretimizin ve ikili iş görüşmelerinin, her iki ülkeye ve iş adamlarına faydalı olması temennisindeyim” dedi.

Üsküp’te Ekonomi Odası’nda gerçekleşen iş forumunda ikili iş görüşmelerine katılan İnşaat, Gıda, Tarım, Metal, Lojistik, Tekstil, Bilgisayar ve Hizmet sektörlerinde yer alan MÜSİAD İzmir Şubesi üyeleri, Makedonyalı işadamları ile görüşmelerinde özellikle İnşaat ve Gıda sektörlerinde iş yapma imkanları oluşturdular.

Daha sonra Türkiye'nin Makedonya Büyükelçisi Gürol Sökmensüer’i makamında ziyaret eden heyet, ziyaret ettikleri dost ülke ile ilgili detaylı bilgiler aldıl.

Makedonya Türk Ticaret Odası (MATTO) Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ve oda üyeleri ile bir araya gelen İzmir MÜSİAD heyeti, tanışmanın ardından Makedonya’daki yatırım olanakları hakkında bilgiler alarak görüş alışverişinde bulundu. Heyete, Türkiye'nin Makedonya Ticaret Ataşesi Şenol Türkyılmaz da eşlik etti.

Üsküp’teki görüşmelere katılan heyet daha sonra, Üsküp, Kalkandelen (Tetova), Gostivar, Manastır (Bitola) ve Ohri şehirlerinde üç gün süren yatırım araştırmaları ve ecdadımızın bıraktığı eserleri gezerek duygusal anların yaşandığı incelemelerde bulundu.

Üsküp’te Mustafa Paşa Camii, Aziz Spas Kilisesi’ni, Makedonya Tarihi Müzesi, Murat Paşa Camii, Üsküp’ün eski Türk Çarşı Merkezi ve İsa Bey Çifte Hamamı ziyaret edildi.

İkinci gün, Osmanlı için önemli bir şehir olan Kalkandelen’de (Tetova) bulunan Avrupa’nın en meşhur camilerinden Alaca Camii (Paşa Camii), Balkanların önemli Derviş Tekkeleri’nden biri olan “Harabati Baba Tekkesi”nde incelemelerde bulunuldu.

Üçüncü gün ise, Ohri’de Haydar Paşa, Kuloğlu, Emin Mahmut, Hacı Hamza camileri ile Ohri Halveti Tekkesi, Ali Paşa Camii, Hacı Durgut Camii ve restore edilmiş bir hamamından sonra Resne (Resen) kentinde Resne’li Niyazi Bey’in Sarayı ziyaret edildi. Ardından Manastır (Bitola) kent gezisi sırasında; Türk Çarşısı, Bedesten, İshak Camii (1506), Yeni Camii (1558), Haydar Kadı Camii’ni, Atatürk’ün mezun olduğu Askeri İdadi ve Atatürk Müzesi ziyaret edilerek, incelemeler sona erdi .
Kaynak: İHA