İşletmeler Çalıştırdıkları Öğrencilere Asgari Ücretin Yüzde 30'unu Ödeyecek

Çırak, kalfa ve usta eğitimi yaptıracak olan işletmelerin 3308 Sayılı Meslek Eğitimi Kanunu kapsamında, çalıştırdıkları öğrenciye asgari ücretin yüzde 30'unu verme zorunluluğu bulunduğu belirtildi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak olan mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 Sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında öğrencilere mesleki eğitim yaptırmak isteyen işletmelerin odalarına başvuruda bulunabileceğini söyledi.

MATSO'nun her zaman öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesi, iş dünyası ile iletişimin güçlendirilmesinde köprü olacağını belirten Vural, bunun aynı zamanda istihdam gücünün artırılmasına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

Şükrü Vural, işletmelerin öğrencilere satış elamanlığı, bilgisayar teknik servisi ve bilgisayarlı muhasebe dallarında mesleki eğitim yaptırabileceklerini ifade etti.

Vural, "Öğrencilere eğitim yaptıracak işletmeler yasa gereği asgari ücretin yüzde 30'unu öğrenciye verecek. Öğrencinin raporlu ve izinli olduğu günler ücretinden kesilmeyecek. Yine aynı şekilde yarıyıl tatilinde öğrenciler ücretli izinli sayılacak. İşletme sahibi, öğrenciye ödediği ücreti gider göstererek matrahından düşebilir. Öğrencilerin sigorta giderleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak. Müfredat gereği öğrenciler 2 gün okulda, 3 gün ise becerilerini geliştirmede olacak. " dedi.