Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Ata'nın Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, ''Üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılımı yüzde 70'lerin üstünde'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen ''İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Temsilcileri Bilgi Paylaşım Toplantısı''nda, çalışabilir çağdaki nüfusun 54 milyon kişi olduğunu, ancak bu nüfusun yarısının iş gücüne katılmadığını söyledi.

Türkiye'de 24 milyon civarında çalışan kesim bulunduğunu belirten Ata, çalışabilir durumdaki nüfusun işgücüne neden katılmadığı yönündeki sorunun cevabının ise kadınların çalışma hayatında yer almamasında yattığını bildirdi. Ata, ''Kadınlar açısından iş gücüne katılım oranı yaklaşık yüzde 28-29'larda. Bu verinin aşağıya çekilmesinin önemli nedeni kadınlar. Erkekler ise yüzde 71 oranında. Üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılımı yüzde 70'lerin üzerinde'' dedi.

2011 yılında 1 milyon 516 bin istihdam artışı sağlandığını anlatan Ata, bunun 460 bininin tarım sektöründe, geri kalanın da tarım dışı sektörlerde olduğunu bildirdi. İstihdam dostu ve istihdam odaklı büyümeden yana olduklarını vurgulayan Ata, ''Ulusal istihdam stratejisi üzerinde bakanlık olarak yoğun bir çalışma yürütülüyor. 1 milyar 556 milyon lira sadece mesleki eğitimlere kaynak ayrıldı. Bu kurslar, işveren, sivil toplum örgütleri, üniversiteler gibi kuruluşlarla yapılacak. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte işsizliği tamamen azaltmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de Türkiye'nin sanayi üretimi ve ihracatında dünyada en hızlı büyüyen ikinci ülke konumuna ulaştığını söyledi.

Yeni teşvik sistemi ile Türkiye'nin hiçbir batı ülkesinin yapamadığı pozitif bir sanayi politikasını ortaya koyduğunu vurgulayan Kudatgobilik,''Mesleki eğitim için 4+4+4 kanunu çıktı. Bunun ete kemiğe bürünüp çalışma hayatının içine girmesi sizlerin, bizlerin katkısı ile ortaya çıkacak. Yeni uygulama ve tüzüklerle şekillenecek'' dedi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Kazım Yiğit ise İŞKUR'a iş ve meslek danışmanı olarak 2 bin kişi alındığını ve bu yıl sonuna kadar 2 bin personel alımı daha yaparak toplam personel sayısını 8 bine çıkaracaklarını bildirdi .
Kaynak: AA