Minik Mucitler Adana'da

Minik mucitler projeleriyle Adana'da buluştu.

Minik Mucitler Adana'da
'Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması' kapsamında 7 ildeki minik mucitler tarafından hazırlanan toplam 73 proje, Adana'da düzenlenen etkinlikle sergilendi. 'Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması Adana Bölge Sergisi', kentte bulunan özel bir okulda gerçekleştirildi.

Açılışa Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bölge Koordinatörü ve aynı zamanda da İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü olan Hamza Karan, bu yıl 7.'si düzenlenen yarışmaya Adana'nın yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Karaman ve Osmaniye'den gelen temsilcilerle oluşturulan 'Bölge Çalışma Kurulu 'nda değerlendirilen 3 bin 121 projeden 421 'i onay aldığınını anlattı. Karan, söz konusu projelerin de sadece 73'ünün sergilenmeye değer bulunduğunu anlattı.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ise, bilimsel araştırmanın öneminin her geçen gün arttığını ifade ederek, 'Bu çağda bilim insanı yetiştirmek bir zorunluluk. Henry Ford 'un otomobil sektöründeki ilk iki girişimi iflasla sonuçlandı. Üçüncü denemesinde hayal ettiği başarıyı yakaladı. Başarı için başarısızlık riskini göze almak gerekir. Nietzche 'nin dediği gibi; 'Uçmayı istiyorsan, düşmeyi bileceksin'. Thomas Edison tarihte en fazla başarısızlığa uğrayan, ama aynı zamanda en büyük mucit. Ampulü icat etme aşamasında bile, 10 binin üzerinde başarısız çalışması var ' dedi.

Selamet, konuşmasını da şöyle sürdürdü; 'Ogün ona zamanını boşa harcadığını ve yapmaya çalıştığı şeyin imkansız olduğunu söylüyorlardı. 5 bin deneyden sonra, genç bir gazeteci Edison 'un yanına gelip; 'Efendim, 5 bin kez başarısız olduğunuz, başka başarısızlıklar göze alacak mısınız?' diyordu. Edison 'un cevabı; 'Ben başarısız olmadım, sadece ampulün nasıl yapılmayacağının 5 bin yolunu buldum. Nasıl çalışacağıma 5 bin adım yaklaştım' diyordu. Başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değil. Burada yer alan eserleri hayalleri buraya getirdi. Yaratıcılığın önündeki engelleri kaldırırsak, gelişmiş ülkelerin bilimle zirveye çıktıklarını görüyoruz. Ancak burada önemli olan bir diğer durumda bilim adamlarının erdemli, sağduyulu ve nitelikli olarak yetişmeleridir. Bu tür organizasyonlar öğrencilerimiz üzerinde çok önemli etkiler bırakıyor. Proje kültürünün yaygınlaşmasıyla öğrencilerimizin hem özgüven duygularının hem de akademik başarılarının artacaktır. ' Öte yandan, 'Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması Adana Bölge Sergisi'ne 7 ilden toplam 99 öğrenci ve 51 öğretmen katıldığı bildirildi.

Bölge sergisinin sonunda başarılı görülen projeler arasından yapılacak değerlendirmeler sonunda Adana Bölgesi'nden 8 proje, 9-10 Mayıs 2012 tarihinde Adana'da düzenlenecek olan; 'Türkiye Finali'ne gitmeye hak kazanacak. Ankara 'da final sergisine giden projelerin, TÜBİTAK tarafından oluşturulan Merkez Bilim Kurulu 'nca değerlendirmeye tabi tutulacak ve başarılı görülenler ödüllendirilecek.
Kaynak: İHA