CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Soru Önergesi Verdi

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adıyaman ili Kahta ilçesi Hidro Elektrik Santrali'ne ait enerji nakil hattı elektrik direklerinin ve Kahta Çayı'na akan suyun bir kısmının, Nemrut Milli Parkı içerisinde geçtiğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a bölgeye HES kurulurken gerekli incelemelerin yapılıp yapılmadığını sordu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Soru Önergesi Verdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba'nın soru önergesi şu şekilde: “Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dünyanın 8. Harikası, Nemrut Dağı Malatya ve Adıyaman illerinin ortak değeri olup, her iki şehrimize de ekonomik ve sosyal katkı sunmaktadır. Nemrut Milli Parkı Son dönemlerde çeşitli tehlikeler ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bu çerçeveden hareketle; Nemrut Dağı eteğinde bulunan ,Kahta Hidro Elektrik Santrali'ne ait enerji nakil hattı elektrik direklerinin bir kısmının ve Kocahisar Köyü'ndeki yükleme havuzuna ait Dolusavak 'tan akan suyun, Kahta Çayı'na kadar olan kısmının milli park sınırları içinde kaldığı doğru mudur? Konuyla ilgili olarak, bakanlığınıza bugüne kadar herhangi bir şikayet ulaşmış mıdır? Şikayet var ise nasıl Sonuçlandırılmıştır? Nemrut Dağı eteğine Hidro Elektrik Santrali kurulması izni ne zaman ve hangi kurumların oluru ile verilmiştir? HES faaliyete geçmeden önce, kurulacağı bölgede çevresel etkilerin ele alındığı incelemeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise Milli Park'a yakınlığının vereceği zararları konu alan bir rapor tutulmuş mudur? Yer altından geçirilmesi gereken enerji nakil hattının yer üstünden geçirilmesi Milli Parklar Kanununa aykırı değil midir? Yasaya aykırı işlemin sorumluları tespit edilmiş midir? Dünya'nın 8. Harikası, Nemrut Dağı Milli Parkı'nın göz göre göre yıpratılmasını Bakanlığınız nasıl değerlendirmektedir? Milli Park sınırları içerisinde elektrik direklerinin ve Kahta Çayına akan suyun geçmesi ile ilgili işlem yapılması düşünülmekte midir?”
Kaynak: İHA