Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları Gaziantep’te

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın öncülük ettiği ve “Anayasa Platformu” girişim grubu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları”nın on birincisi, 15 Nisan 2012 Pazar günü Gaziantep’te gerçekleştirilecek.

Gaziantep Valisi Erdal Ata yaptığı açıklamada, “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla Türkiye'nin çeşitli illerinde vatandaşların katılımıyla yapılan “Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları”nın ilkinin Ankara’da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Vali Ata, “TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Türkiye Noterler Birliği ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları”nın on birincisi Nisan 2012 Pazar günü ilimizde yapılacaktır. Düzenlenecek bu toplantıda; yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin TBMM içindeki mutabakata katkıda bulunması bekleniyor” dedi.

Gaziantep’te gerçekleştirilecek toplantıya, TBMM Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK, Anayasa Uzlaşma Komisyon Üyeleri,(Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Rıza Mahmut Türkmen, Atilla Kart, Faruk Bal, Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan) ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, TÜRKONFED Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Erdem ÇENESİZ, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen İsmail Koncuk, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgubilik, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar ve İlimizde faaliyet gösteren STK temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 750 kişinin katılımının planlandığını ifade eden Vali Ata, açıklamasına şöyle devam etti: “1982 Anayasası günümüze kadar defalarca kısmi değişikliklere uğramasına rağmen, bugüne kadar toplumsal uzlaşmayı ve beklentiyi sağlayamamıştır. Ülkemizde yaşayan T.C. vatandaşı her bireyin “Bu Benim Anayasam” diyebileceği, toplumun her kesimini kucaklayıcı, yeni bir Anayasanın ihtiyaç olduğu artık herkes tarafından kabul edilmektedir. Bu amaçla ülkemizin farklı illerinde, vatandaşlarımızla ve STK’larla buluşan “Anayasa Platformunun”, “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları” yoluyla ülkemizin her bölgesinin ve toplumuzun her kesiminin görüş, düşünce, inanç, özlem, arzu ve taleplerinin bu süreçte göz önünde bulundurulması açısından yerinde bir karardır. Anteplilerin, Birinci Dünya Savaşı sonrası Gaziantep’i işgal etmek isteyen Fransızlara karşı, hiçbir yerden yardım ve destek almadan ve 6 bin 317 şehit verme bedeliyle ortaya koydukları o müthiş direniş, Anadolu insanına yeniden umut olmuş, inanç olmuş ve Milli Mücadelenin başlamasına öncülük etmiştir.

Bu inanç ve direniş ruhu, Atalarının Gazianteplilere emanet ettikleri bu toprakları, ülkemizin kalkınmasına “Model” olarak gösterilen bir “Marka” il haline getirmiş ve haklı olarak “Anadolu Kaplanları” unvanını alarak, bu yönüyle Atatürk’ün Türk milletine hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma noktasında Anadolu’ya öncülük etmektedirler. “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları”nın Gaziantep buluşmasına davetli tüm sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın bu tarihi buluşmaya gereken ilgiyi, en üst seviyede göstereceklerine yürekten inanıyorum. Aynı zamanda Anayasa Platformunun, İlimizin sosyal, kültürel birikimi ve tecrübesinden azami derecede faydalanacağını düşünüyorum. Bu azim ve gayretleriyle, her türlü takdire layık tüm Gaziantepli hemşerilerimizin, şimdi de demokrasimizin gelişmesinde en önemli mihenk taşı olarak kabul edilen Anayasamızın hazırlanmasına, gereken katkıyı vereceklerine gönülden inanıyorum.”
Kaynak: İHA