Otomobil Fiyatına Gemi Maketi

Samsun’da kendisini çocukluğundan bu yana maket gemi yapımı üzerine geliştiren Vehbi Özcan, tüm malzemelerini kendi elleri ile yaptığı maket gemilerin tanesini 500 lira ile 15 bin lira arasında değişen fiyatlara satıyor.

Otomobil Fiyatına Gemi Maketi
16 yaşında merak üzerine başladığı maket gemi yapımında kendisini geliştiren ve aslının model boyutunda küçültülmüş projelerini kullanarak maket gemi yapan Vehbi Özcan, kardeşlerine de öğrettiği maket gemi yapımında özellikle ilgi odağı olan Bandırma Vapuru’nun maketinin seri üretimini yapıyor. Maketlerin tüm malzemelerini kendi atölyesinde yapan Vehbi Özcan, yaklaşık 1 yıl süren bir çalışma sonrasında ortaya çıkan maket geminin tanesini 500 lira ile 15 bin lira arasında değişen fiyatlara satıyor.

Maket gemilere özellikle gemi sahipleri ve gemilere özel ilgi gösteren insanların daha çok rağbet gösterdiğini ifade eden Vehbi Özcan, “Çocukluktan bu yana bu işe merak sardım ve 16 yaşından bu yana bu işle uğraşıyorum. Şu anda yaklaşık 25 tane modelim var. Geçen yıl modellerimle bir sergi açtım. Ayrıca atölyemde meraklı olan kendi arkadaşlarıma kurs veriyorum. Model gemiyi sevmeyen ve ilgilenmeyen insan yok. Ancak, gemi sahipleri ve gemilerle çok ilgilenen insanlar bu maketleri satın alıyor. Maketlerin boyu küçüldükçe fiyatı artıyor. 500 liradan 15 bin liraya kadar model fiyatları var. Modeline göre 1 ay ila 1 yıl arasında yapılan bir çalışma sonrasında tamamlanıyor” dedi.

Özellikle tanınmış gemilerin modellerini yaptığını söyleyen Vehbi Özcan, “Tarihimize mal olmuş Bandırma Vapuru, Nusrat Mayın Gemisi, İstanbul şehir hatlarında kullanılan Paşabahçe ve Kalender yolcu vapurları, İzmir kayığı, yük gemilerini içeren modeller var. Bu işi kardeşlerime de öğrettim. Onlarla birlikte Bandırma modelini seri bir şekilde üretiyoruz. Bandırma Vapuru Samsun’da fazla rağbet gören bir model. Bandırma Vapuru ile ilgili çok sipariş alıyorum. Türkiye’nin çeşitli bölgelerine çokça gönderiyorum. En çok sorulan modeller arasında yer alıyor” diye konuştu.

Yaptığı gemi maketlerinin aslının küçültülmüş hali olduğunu belirten Özcan, “Yaptığımız modeller aslının model boyutunda küçültülmüş projeleri ile yapılıyor. Bir geminin inşası nasıl yapılıyorsa bu modeller de öyle yapılıyor. Modellerde 500 ila 2 bin 500 civarında parça kullanıyorum. Bu parçaları tek tek elimde yaparak yerlerine yerleştiriyorum” şeklinde konuştu.

Vehbi Özcan, özellikle yoğun iş temposuyla çalışan ve stresle baş edemeyenlere ise şu tavsiyelerde bulundu: “Ben kendimi burada kaybediyorum, bütün streslerimden arınıyorum, çok dinlendirici bir iş. Burada zamanın nasıl geçtiğini fark edemiyorsunuz. Arkadaşlarımla birlikte burada güzel vakitler geçiriyoruz. Çok yoğun iş temposu olanlara bu tür hobilerle uğraşmalarını tavsiye ediyorum. Kendilerini stresten arındırırlar.”
Kaynak: İHA